André Rouvoet is politicus van 2004

André Rouvoet, fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, is door de parlementair journalisten uitgeroepen tot politicus van het jaar 2004....

Zij roemen Rouvoet als 'een baken van rust en evenwichtigheid in deze hectische tijden en iemand die zijn hoofd koel houdt'. Hij geldt als nuchter en niet hijgerig, een lichtpuntje in deze duistere dagen, aldus het juryrapport.

De uitslag van de peiling werd zondag bekendgemaakt in het Radio 1 Journaal, dat de verkiezing organiseerde. Rouvoet (42), sinds 1994 Kamerlid, is de opvolger van VVD-fractieleider Jozias van Aartsen, die vorig jaar met de eer ging strijken.

De liberalen sleepten wel een andere titel binnen. Laetitia Griffith (39), sinds begin 2003 VVD-Kamerlid, is volgens de parlementaire pers het politieke talent van het jaar 2004. Vorig jaar was dat Mark Rutte, toen nog VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken en sinds juni van Onderwijs.

Griffith, die onder andere de portefeuille justitie beheert, verdient haar uitverkiezing volgens de Haagse pers omdat ze uitermate deskundig is en vanwege haar goede presentatie. De in Suriname geboren Griffith, 'slim, vrouw, en allochtoon', geldt als een van de liberale voorvrouwen.

Zij nam de prijs zelf in ontvangst. Het ging om een cartoon waarop Griffith staat afgebeeld als Vrouwe Justitia met een zwaard waaraan een druppel bloed. De politica zei dat de prijs een bewijs is dat zij 'op de goede weg' is en hij geeft haar 'heel veel zelfvertrouwen'.

Rouvoet, die zondag naar de kerk wilde gaan en bij zijn gezin wilde blijven, werd zaterdag al gehuldigd. In een videoboodschap liet de leider van de driekoppige fractie weten 'buitengewoon vereerd' te zijn. De uitverkiezing is voor hem ook een blijk van waardering voor de ChristenUnie.

Naar aanleiding van het juryrapport zei hij dat het 'een bijzondere periode' is na de moord op Theo van Gogh. Rouvoet wordt naar zijn zeggen 'niet vrolijk' van de druk en 'denkt aan Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders'. 'Dat zet een stempel op het werk in de Tweede Kamer.'

Hirsi Ali, het VVD-Kamerlid dat sinds kort na de moord op Van Gogh onderdook, eindigde derde na PvdA-fractieleider Bos, maar vóór CDA-fractieleider Verhagen en VVD-minister van Financiën Zalm. Wilders, die ook een tijdje ondergedoken zat vanwege bedreigingen, maar sinds afgelopen donderdag weer actief in de Kamer is, ontbrak in de topvijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden