Anders oorlog voeren

BART KOETSENRUIJTER

'Van wat er in deze film gebeurt, is meer waar dan je denkt', klinkt het in een begintitel van The Men Who Stare At Goats. Vervolgens zien we een man in zijn kantoor een aanloop nemen en keihard tegen een muur lopen. Daarmee is de toon gezet van de curieuze verfilming van het non-fictieboek dat de Britse journalist Jon Ronson (in de film Ewan McGregor) schreef over zijn onderzoek naar experimenten binnen het Amerikaanse leger met alternatieve wijzen van oorlogsvoering.

En die alternatieven gaan behoorlijk ver. Jim Channon (Jeff Bridges) krijgt opdracht het First Earth Battalion op te richten, een keurkorps van paranormaal begaafde hippiesoldaten (het is jaren zeventig) dat de vijand kan ontwapenen met, simpel samengevat, geestelijke kracht. Zo zou een geit om het leven kunnen worden gebracht door hem hardnekkig in de ogen te blijven kijken en zou ook het door muren gaan letterlijk mogelijk zijn. De queeste leidt de journalist zelfs naar Irak, waar de film zijn knetterstonede finale beleeft. En die openingsscène keert nog eens terug aan het eind van de film, en zet gezien de begintitel toch wel aan het denken.

The Men Who Stare at Goats (Grant Heslov, 2009)

Canvas, 21.05-22.35 uur.

The Dark Knight

(Christopher Nolan, 2008) Het is dat SBS hem ongetwijfeld sloopt met reclames en andere aankondigingen dwars door de film heen, anders was Christopher Nolans tweede Batmanfilm (de derde, The Dark Knight Rises, draaide deze zomer in de bioscoop) met een straatlengte voorsprong tip van de dag geworden. Want The Dark Knight is de beste Batmanverfilming, waarin de dure effecten - de film kostte 150 miljoen dollar - bijdragen aan een machtig universum waarin corrupte helden en megalomane superschurken de dienst uitmaken. Nolans zorgvuldig gecreëerde waanzin is geloofwaardig dankzij de excellerende acteurs. Christian Bale speelt opnieuw sterk als een harde, kille vleermuisman, maar wordt overvleugeld door Heath Ledger, die kort na de opnamen overleed en voor zijn rol postuum een Oscar ontving. Hij speelt de groteske en krankzinnige Joker, die als een slordig geschminkte clown perfect de verrotte moraal van Gotham City symboliseert. The Dark Knight is een blockbuster, arthousefilm, stripverfilming en misdaadepos ineen; een opwindende en grandioos geacteerde grotestadswestern.

SBS 6, 20.30-23.30 uur.

Boy

(Tami Ravid, 2012) In de tweede film uit de achtdelige reeks One Night Stand tonen regisseuse Tami David en scenarioschrijfster Cecilie Levy, met hulp van de ervaren cameraman Melle van Essen, op zeer terughoudende wijze het leven van een illegale Filipijnse schoonmaker. Hij maakt de huizen schoon van de rijke inwoners van een grote stad, veelal in stilte en eenzaamheid. Een enkele keer ziet hij iemand; één 'werkgever' - een schrijver die nooit zijn huis uitkomt - hecht zelfs aan een praatje met hem. Via deze troosteloze man komt hij in contact met een fotograaf die hem zegt te willen fotograferen maar met wie hij in bed belandt. Intussen leeft hij samen met een landgenoot, danser in een homobar. Boy is mooi en sfeervol, maar verliest zich zozeer in de terughoudende vormgeving van de geringe ontwikkeling in het leven van de jongen, dat die veranderingen worden verslonden door de egale laag die zo zorgvuldig over de film is gelegd. Je zit erbij, je kijkt ernaar, maar wordt er niet door geraakt.

Nederland 2, 23.15-00.05 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden