Anderhalf uur bracht ik met haar door in bed

Oude diplomaat is smoorverliefd op een jonge danseres.

'Daarna naar Fanny; een hemelse avond. Anderhalf uur bracht ik met haar door in bed.' Beeld Collectie Rijksmuseum
'Daarna naar Fanny; een hemelse avond. Anderhalf uur bracht ik met haar door in bed.'Beeld Collectie Rijksmuseum

Wenen, 11 september 1830

Reed om 10 uur naar Karl Agricola, om me voor Fanny(Eissler, red.) te laten portretteren. Om half twee naar Fanny, met wie ik een belangrijk gesprek had, met serieuze gevolgen voor de toekomst. Diner bij lord Cowley. Ik zat tussen mevrouw von Tatitscheff en de prins en vermaakte me uitstekend.

Om zeven uur terug in de stad. Naar het ballet Der Berggeist in de loge van Metternich, waar ik van Leontine enige onaangename dingen moest aanhoren. Maar een uur na het ballet werden bij Fanny alle wolken verdreven.

12 augustus

Ontbeten bij Fanny. Om 11 uur naar Wertheimsteiner, bij wie ik een kleine geldtransactie voor Fanny heb geregeld. Dan naar de prins. Buitengewoon vriendelijke verstandhouding. Gesprek met Prokosch over Fanny's portret. Om twee uur naar huis.

Om vier uur bij de prins, gegeten met Leontine, Herminie, juffrouw Tarvideau, Sedlnitzky, Hügel, Wessenberg en later graaf Taaffe. Na de maaltijd ontspint zich een aanvankelijk pijnlijk, ten slotte ernstig gesprek over het belang dat ik hecht aan Fanny's bezit, waarbij de prins zich vriendelijk en graaf Taaffe zich afstandelijk opstelt. Prokesch bleef daarna nog een half uur bij me, ik was volkomen van slag.

Daarna naar Fanny; een hemelse avond. Anderhalf uur bracht ik met haar door in bed. Om twaalf uur naar huis.

Friedrich von Gentz (1764-1832), Duits-Oostenrijkse diplomaat en adviseur van kanselier Metternich. Uit zijn Tagebücher 1829-1831. Amalthea, 1920.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden