Satire

Andere Tijden over tijdperk-Samsom 'indrukwekkend'

De uitzending van Andere Tijden over de periode van Diederik Samsom als leider van de PvdA heeft lovende reacties opgeleverd. Tv-recensenten noemen 'De Odyssee van Samsom' een uniek document dat een prachtig inkijkje geeft in de politiek van de jaren tien van de 21ste eeuw.

Steven Van Der Jagt en Rudolf Julius
Diederik Samsom, nog altijd partijleider van de PvdA. Beeld ANP
Diederik Samsom, nog altijd partijleider van de PvdA.Beeld ANP

Aan het begin van de documentaire wordt de kijker direct meegenomen naar die roemruchte middag van 17 maart 2012. Na een zenuwslopende verkiezingsweek is de jonge activist Diederik Samsom gekozen als nieuwe partijleider van de PvdA. Partijprominenten als Ronald Plasterk en Lutz Jacobi hebben het nakijken. De oude garde is verslagen, een nieuw tijdperk voor de sociaal-democratie breekt aan.

In een aantal indringende gesprekken met Samsom belichten de documentairemakers vervolgens de roerige periode die hij als partijleider meemaakte. Te zien is hoe Samsom de partij van historisch lage peilingen naar liefst 38 zetels leidt en hoe hij vervolgens met Mark Rutte in recordtijd een door velen onmogelijk geachte nationale coalitie met de VVD smeedt.

Waardering

Behalve Samsom zelf komen ook andere politieke kopstukken uit zijn tijd aan het woord. Mark Rutte vertelt openhartig over hun samenwerking: 'Die bevalt mij nog altijd uitstekend.' Samsoms eeuwige rivaal Lodewijk Asscher gaat in op hun felle strijd om het politieke leiderschap van de PvdA: 'Dat is absoluut niet aan de orde, Diederik is gewoon de partijleider en ik sta achter hem.'

Oud-partijvoorzitter Felix Rottenberg vindt dat Samsom met de uitzending de waardering krijgt die hij verdient: 'Met een geschiedenis van achterbakse karaktermoorden door ijdele uitgerangeerde oud-prominenten is de PvdA geen gemakkelijke partij om te leiden. Met de kennis van nu moet je concluderen dat Diederik het eigenlijk uitstekend doet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden