Andere tenten

Frank de Grave gaat deze zomer kamperen in Zuid-Frankrijk. Zijn vakantie-bestemming kwam zaterdag ter sprake in Kopspijkers, dat het seizoen afsloot met een zeer vermakelijke editie van het cabaret, waarin de oud-minister van Defensie weer eens een hoofdrol speelde....

Paul Brill

Het kan natuurlijk zijn dat hij een heel rustig plekje weet te vinden, al zal dat niet meevallen, want naar verwachting trekken dit jaar zo'n drie miljoen Nederlanders er met tent en caravan op uit. En Zuid-Frankrijk is een van de populairste reisdoelen.

Kamperen mag gerust een nationale hartstocht worden genoemd. Het geschiedenisprogramma Andere tijden belichtte gisteren in zijn laatste uitzending van het seizoen de bloei die het kampeerwezen in de jaren vijftig doormaakte. Wederopbouwend Nederland was betrekkelijk arm.

De tent bood de modale stedeling de gelegenheid om in de vakantie toch van de vrije natuur te genieten, die destijds trouwens nog wat ruimer voorradig was in eigen land.

Maar het verblijf te midden van

de 'wonderdingen der natuur' (aldus een voorlichtingsfilm uit die tijd) viel al snel ten prooi aan de regelzucht van de overheid. Deze zag op tal van terreinen een sturende taak voor zich weggelegd, en dus ook bij de vrijetijdsbesteding van haar burgers. Er kwamen speciale recreatiegebieden. De (verplichte) kampeerkaart werd gei ¿ ntroduceerd. En samen met de ANWB werden cursussen opgezet om beginnelingen de nodige vaardigheden en, niet minder belangrijk, een aantal elementaire omgangsregels bij te brengen. De oppassende kampeerder stelde zich altijd voor aan zijn buren, speelde geen harde muziek en zette nooit een hete ketel in het gras. Cursisten werden beloond met een diploma, dat recht gaf op bepaalde privileges. Maar voor het privilege om met een persoon van het andere geslacht in één tent te slapen, diende in die tijd bijna overal een trouwboekje te worden getoond.

Andere tijden had fraai beeldmateriaal opgeduikeld – dat blijft toch bij uitstek de kracht van het programma. Daarnaast vertelden enkele oude rotten in het kampeervak over hun eerste ervaringen. Met ironie, maar toch ook wel met enige heimwee naar die normvaste tijd. Dat laatste gold zeker voor de oud-chef kampeerafdeling van Vroom Dreesmann, die zich jaarlijkse groeicijfers van 30 tot 40 procent herinnerde. Reden om zelf op de camping een extra glaasje limonade te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden