Andere telling verhoogt publiciteitswaarde niet

In een viertallenpartij vergelijk je de scores van twee tafels met elkaar en zet die om in international matchpoints, geconverteerd naar victory points....

Bij de ontmoeting in Dublin tussen Europa en de Verenigde Staten om de Buffet Cup werd, individueel, paren of viertallen, elk spel slechts vergeleken met één andere tafel (board-a-match). Winst, ongeacht de grootte van het verschil, leverde 1-0 op, bij verlies was het 0-1; een identiek resultaat leidde tot het delen van het punt.

Het doel was de puntentelling te vereenvoudigen om zo de publiciteitswaarde (de analogie met de Ryder Cup bij golf dringt zich op) van bridge te vergroten. Er zullen allicht mensen zijn dit als een vooruitgang beschouwen, maar in Ierland merkte je daar niet veel van.

Bij deze telling leek het dikwijls niet uit te maken wat alle paren uitspookten. Het resultaat van één andere tafel was toch doorslaggevend. Het charmante en spannende onderscheid tussen ‘paren’ en ‘viertallen’, met elk karakteristieke eigenschappen, ging geheel verloren.

Jan Jansma-Louk Verhees, de Nederlandse vertegenwoordigers in dit elitaire gezelschap van twaalf topparen, kwamen uitstekend voor de dag. Zij ondervonden in diagram 1 aan den lijve het onbevredigende van de nieuwe scoremethode.

Zie diagram 1

Oost verhoogde het 1*-volgbod van west na het negatieve doublet naar 3*, een preëmptieve actie. West zag dan ook geen enkele aanleiding 4* te bieden, dat er met de goedgeplaatste *H eenvoudig inzit. Noord, Verhees, steunde de 1*-opening met 4*. Met een minimale opening was zuid, Jansma, tevreden met de deelscore. West kwam tegen 4* uit met *V. Met twee zekere verliezers in troef was 4* afhankelijk van *A in oost. Dit was niet het geval zodat 4* één down ging voor -50; een goed resultaat omdat 3* er met twee overslagen in zit.

Een identiek begin, maar noord sloeg een andere weg in door 3* voor een tweede keer te doubleren. Zuid wist nu niets van de grote ruitenfit en hoopte dat 3* kwetsbaar één down zou gaan. Dit bleek een eind naast de waarheid; de leider maakte snel tien slagen voor +930, een winst van 880 punten in de normale viertallentelling goed voor +13 imps. Ook in elke parenwedstrijd een absolute zaaltop. Maar in deze board-a-match de eenheidsscore van 1-0. Het gigantische bedrag van 930 was evenveel waard als wanneer oost-west tien punten meer dan +50 zouden scoren. Een kanttekening: misschien was het board-a-match idee reden voor noord om 3* te doubleren.

Het had allemaal tot gevolg dat het hele gezelschap er opgewekt op doubleerde en redoubleerde. In diagram 2 gingen alle remmen los.

Zie diagram 2

Eén paar liet 1SA spelen. West kwam uit met een kleine schoppen voor *A in oost die *3 vervolgde. De leider dook voor *V in west. Zuid nam *H met *A en speelde drie tophonneurs in klaveren. Toen *9 in zuid niet hoog bleek nam de leider *H en *V mee voor één down en +100 voor oost-west.

Op de vijf andere tafels kwam oost wel tot leven. Na een doublet op 1SA paste west en kwam uit met een kleine klaveren, *6, *10 en *H in zuid. Klaveren uit zuid: *2 voor de snit naar *8 in de dummy, *A en schoppen uit noord was goed voor vier slagen in klaveren, twee in schoppen plus *A en +180 voor noord-zuid.

Soloway-Hamman gingen vol overgave de strijd in en eindigden als oost-west in 2*-geredoubleerd. Noord kwam uit met troef voor *H in west die direct *V speelde voor *A in zuid. Deze speelde *H na voor *A in oost. Ruiten naar *H gevolgd door *V, *B en *A om alle troeven te trekken. Met *B en *10 haalde de leider de zevende en achtste slag voor een bizarre +640 in oost-west. Een geredoubleerde deelscore is een gebeurtenis die je op topniveau zelden of nooit tegenkomt.

volkskrant.nl/denksport

DIAGRAM 1

DIAGRAM 2

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden