andere ogen

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week actrice en zangeres Nynke Laverman (27), vanaf vanavond vier maal te zien en te horen in de theatertournee In de ban van Bannink....

tekst WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend? Ik kwam op het idee door een van de nummers van Harry Bannink die ik straks ga zingen in In de ban van Bannink. Dat is het lied Temperament, op een tekst van Annie M.G. Schmidt. Het is een vrij onbekend, maar geestig nummer over karaktereigenschappen die je door de astrologie krijgt toegekend. En daarin herken ik wel iets van mezelf.

De ik-persoon zingt dat ze ‘een typische maagd’ is:

Ik ben als type zo mysterieus

Ik heb dat diepe, zo mysterieus

Gereserveerd, gecompliceerd,

Geraffineerd en o zo koel

en ogenschijnlijk zonder ieder zweempje van gevoel

Maar dat er ook een onvermoede andere kant is, namelijk de stier die in haar ascendant zit. En dat houdt in:

Temperament! Wild en vurig als een ros!

Temperament! Dan zijn al mijn remmen los!

Nou ben ik een ram en m’n ascendant is ook ram, maar die beide kanten: rustig, bij mezelf, misschien een tikje gereserveerd en tegelijkertijd vurig, impulsief, klets boem bats, dat zie ik ook terug bij mezelf.

Hoe denkt u dat collega’s u zien? Als een control freak. En als iemand die heel goed weet wat ze wil. En het vervolgens tot in de puntjes geregeld wil hebben. Dat is vermoeiend voor mezelf en misschien ook wel voor anderen. Ik kan dingen slecht uit handen geven. Dat vertrouwen durf ik anderen niet zomaar te geven.

Welke eerste indruk laat u op mensen achter? Ik ben vrolijk en optimistisch. En ik hoor ook wel dat ik in eerste instantie iets gereserveerds heb. Dat zal mijn Friese afkomst zijn. Bij eerste ontmoetingen zal ik niet meteen alles laten zien.

Waar staat u op dit moment in ons artistieke landschap? Ik ben blij dat ik tot nu toe dingen heb kunnen doen die dicht bij mezelf staan, dat ik geen luchtbel ben. Dat voelt wel stevig. Met mijn eerste programma – die fado’s in het Fries – deed ik bovendien iets geheel nieuws. Dat zorgde voor een veel groter publiek dan waarop ik had gerekend, al realiseer ik me best dat we het dan niet over de grote massa hebben.

Wat is het grootste compliment dat men u kan maken? Dat ik met wat ik doe echt iets raak bij mensen, dat ik iets in beweging zet of zelfs dat ik een verandering teweegbreng in iemands leven.

Hoe kan men u beledigen? Door desinteresse en door onkunde. Snel oordelen op niets af. Zorg eerst maar eens dat je je ergens in verdiept voordat je iets beweert.

Wat gebeurt er als u dronken bent? Ik ben eigenlijk nog nooit echt dronken geweest. Ik heb nog niet onderzocht hoe het is om helemaal lam te zijn. En die behoefte voel ik ook niet.

Voor welke zangcarrière zou u die van u zomaar willen inruilen? Iemand naar wie ik heel nieuwsgierig ben, is Björk. Dat is een kunstenares in alle aspecten van haar werk en haar leven. Heel eigenzinnig, origineel, geraffineerd en intelligent. Ze zingt dierlijk, als je dat zo kunt zeggen, maar het is ook op een verstandelijk niveau goed doordacht. Ik zou wel in Björks huid willen kruipen om te ervaren hoe haar ideeën naar boven komen.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven? Als iemand die kon raken met haar stem. Mooi kunnen zingen is een talent dat je meekrijgt, maar het gaat erom wat je ermee doet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden