andere ogen

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week actrice en Emmy Award-winnares MARYAM HASSOUNI (22). Zij speelt een van de hoofdrollen in de Nederlandse film Dunya & Desie, die komende week op het filmfestival van Berlijn in première gaat....

tekst WIM DE JONG

Waarom heeft u zichzelf zo getekend? Op mijn portret zie je een groot en een klein oor, een kleine en een grote mond, een groot en een klein oog. Ze verbeelden mijn grote dilemma: wil ik alles zien en horen, of moet ik me meer voor de buitenwereld afsluiten? Die vraag speelt constant door mijn hoofd. Iedereen vraagt maar voortdurend naar je mening over van alles en nog wat, terwijl ik bijvoorbeeld echt niet weet of we nou wel of niet in Afghanistan moeten zitten.

Wordt u ook veel aangesproken op uw Marokkaanse afkomst? Heel veel. Op zich is dat niet erg, maar het ligt eraan hoe dat gebeurt. Ik wil me niet continu hoeven verantwoorden voor dingen die anderen gedaan hebben. Daar word ik niet gelukkig van. Ik ben een actrice.

U heeft zichzelf getekend, zet uzelf hier ook even neer met een paar steekwoorden. Nuchter, gedisciplineerd, perfectionistisch, kinderlijk.

Wat merkt uw omgeving van laatstgenoemde eigenschap? Kinderen gedragen zich meestal precies zoals ze zich voelen. Dat doe ik ook. Als iets me niet bevalt, dan zie je dat meteen aan mijn gezicht, dan word ik boos. Ik ben puur en eerlijk. Ik hoor vaak in mijn werk dat je professioneel moet zijn, maar ik weet nog steeds niet wat daar nou precies mee bedoeld wordt. Ik wil in elk geval niet alleen maar handig of politiek correct zijn in de omgang met anderen.

Welke eerste indruk laat u op mensen achter, denkt u? Meestal hoor ik ook wel terug: ‘Oóó, wat een lief meisje!’ Best oké wel, ja. Ik hoop namelijk wel dat ik dat kinderlijke in me blijf houden. Ik wil niet worden verneukt door de maatschappij, om het maar grof te zeggen.

Waar staat u in ons artistieke landschap? Op dit moment is het een beetje heel erg rustig. Behalve Berlijn staat er weinig in mijn agenda. Er moet weer wat werk komen, het duurt me veel te lang zo. Mijn energie en passie moeten ergens ín!

Hoe wordt u door uw agent aan buitenlandse geïnteresseerden aangeprezen, vermoedt u? Als een heel serieuze actrice. Ik eis mijn repetitiedagen. Ik stel veel vragen. Ik ben heel ernstig bij het voorbereiden van een rol.

Wat is het grootste misverstand over u? Sommige mensen denken dat ik arrogant ben. Dat is echt de aller-, allergrootste vergissing. Eén verkeerd geïnterpreteerde blik en men bestempelt je als arrogant. Wat kan ik ertegen doen? Daar komt mijn dilemma weer: moet ik me inzetten om dat beeld bij anderen te ontkrachten, of me er juist niets van aantrekken?

Hoe kan men u het mooist complimenteren? Complimenten gaan bij mij het ene oor in en het andere weer uit. Ik geloof er niet in. Ik ben ook superstreng voor mezelf. Ik moet mezelf af en toe een schouderklopje geven voor het broodnodige tegenwicht.

Wat vinden mannen aantrekkelijk aan u? Dat ik simpel ben. In de gunstige zin van het woord – eenvoudig.

Wat vinden mensen minder leuk aan u? Dat ik soms te principieel en te idealistisch ben. Daarmee, hoor ik, maak ik het alleen maar moeilijk voor anderen en voor mezelf.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven? Als een eerlijk mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden