andere ogen

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week filmregisseur, theatermaker en schrijver THREES ANNA (48), van wie deze maand de roman Vogel kan niet vliegen verscheen....

Waarom heeft u zichzelf zo getekend? Vind je het leuk? Ik teken veel met de Japanse pen, een penseel met inkt erin. Ik maak er frutsels en friemels mee, maar ik mag ook graag mensen tekenen.

Waar komen al uw talenten vandaan? Tja, ik ben ermee geboren en ik hoop dat ik er ook mee dood mag gaan.

Wat drijft u voort? Ik kan niet stilzitten, ik ben áltijd bezig. Ik heb één grote wens: ik wou dat ik ook eens niks kon doen. Ik ben jaloers op mensen die dat kunnen. Een beetje voor je uit staren, dat zou ik zó graag eens willen. Bij mij moet alles een doel hebben.

U heeft zichzelf getekend, kenschetst u zich hier ook eens met wat trefwoorden. Keiharde werker. En ik kan niet in herhaling vallen. Ik hou niet van herhaling. Ik ben altijd op zoek. Mijn leven is één grote ontdekkingsreis, ja.

Waar staat u op dit moment in ons artistieke landschap? Ik mag mezelf een gerenommeerd theatermaker noemen. Ik ben romanschrijver. En sinds kort ben ik ook fi lmmaker. Ik ga door tot ik krijg wat ik wil. En alles is uitgekomen.

U kunt nu dus gas terugnemen? Neehee! Ik wil nog meer fi lms maken!

Welke eerste indruk laat u op mensen achter, denkt u? Ik ga vaak te snel naar het doel dat ik wil bereiken. Mensen schrikken van mijn hoeveelheid energie. En dat ik altijd zo goed weet wat ik wil. Daar ben ik duidelijk in. Ik heb geen zin om omweggetjes te nemen als ze onnodig zijn.

Wat is een terugkerende reactie van collega’s? De meeste mensen houden het niet zo lang vol om dóór te gaan als ze een droom hebben. Daar heb ik veel bewondering voor, want het is voor mijzelf natuurlijk lang niet altijd even leuk.

Wat is op dit moment de belangrijkste levenswijsheid in uw bagage? Dat als je niet vecht het dan vanzelf komt.

O. Ja, het is helemaal in tegenspraak met wat ik hiervoor zei. Ik weet dat dat knokken van mij eigenlijk onzinnig is. Het gaat toch zoals het gaat in het leven. Het is een dilemma waartegen ik constant aan dender. Maar ja, loslaten is het allermoeilijkste wat er is. Ik hoop dat ik ooit zover nog kom.

Wat is het grootste compliment dat men u kan geven? Als mensen in mijn team zeggen dat ze hebben kunnen fl oreren.

Hoe kan men u beledigen? Door oneerlijk te zijn. Ik háát oneerlijkheid.

Wat vinden mannen aantrekkelijk aan u? Nou, ik kan heel vrouwelijk zijn. Maar veel mannen zijn ook best bang van mij.

Omdat ze de kans niet krijgen om in uw nabijheid gewoon een beetje vaag te zijn? Ja, ze moeten wel van goede huize komen bij mij. Een hoop hersenen in hun kop hebben.

Wat gebeurt er als u dronken bent? Dan word ik onwijs gezellig. Voor een uurtje. Daarna val ik in slaap.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven?

Dat is mijn ding niet zo. Ik leef in het nu en maak werk voor het nu. En er worden wereldwijd tegelijkertijd miljarden mooie dingen gecreëerd, dus ik heb niet de illusie dat mijn leven en kunst tot in lengte van dagen herinnerd zullen blijven. Als een paar mensen me na mijn dood nog even in gedachten houden, is het mooi genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden