andere ogen

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week cabaretier MICHA WERTHEIM (35). Zijn voorstelling Voor beginners is vanavond te zien op Nederland 3....

tekst Wim de Jong

Waarom heeft u zichzelf zo getekend? Omdat ik zo zat toen ik mijzelf tekende. Ik heb er erg mijn best op gedaan, maar als je goed kijkt zie je dat het niet helemaal klopt. Zo liggen er nergens op het bureau kleurtjes, terwijl ik die wel gebruikt heb.

Portretteert u zichzelf ook eens met een paar steekwoorden. Als ik door mijn ogen naar buiten kijk, zonder gebruik van een spiegel, dan zie ik vooral vaak mijn handen. Ik heb lange vingers, met vers geknipte nagels. Van mijn gezicht kan ik als ik mijn best doe alleen een stukje van mijn neus zien. Is dat een bevredigend antwoord of moest het over mijn karakter gaan?

Wat zit er tot dusver als belangrijkste levenswijsheid in de bagage van Micha Wertheim? De vader van een goede vriendin nam mij ooit apart en vertaalde toen uit het Russisch een mooi maar, zoals ik later heb ondervonden, ook heel waar aforisme: ‘Beter rijk, gezond en gelukkig dan arm, ziek en ongelukkig.' Dat was al weer zeventien jaar geleden, maar ik geloof eigenlijk nog steeds dat er een kern van waarheid in zit.

Welke plaats neemt u in het Nederlandse artistieke landschap in? Ik maak cabaret, dus dat is net boven de musical, maar verder sta ik helemaal onder aan de artistieke ladder.

Wat is een terugkerende reactie van collega-cabaretiers? Daar is eigenlijk nooit goed onderzoek naar gedaan, maar Eric van Sauers zei een keer dat het zo mooi was dat ik me nergens voor schaam. Ik vraag me nog steeds af of dat nu een compliment was of niet.

Wie bent u voor uw publiek? Ik ben de moeder die van ze houdt, de vader die soms een corrigerende tik uitdeelt, een vriend bij wie ze mogen uithuilen, een stiefmoeder met wie ze eigenlijk nooit contact hebben, en een huisdier om te verwaarlozen.

Welk stukje van Micha Wertheim blijft voor de openbaarheid verborgen? Mijn alvleesklier. Dat is niets principieels, maar dat orgaan bevindt zich in mijn buikholte, gedeeltelijk achter mijn maag en twaalfvingerige darm. Ik heb overigens niet het idee dat mensen er erg nieuwsgierig naar zijn.

Wat blijft een groot misverstand over u? Mijn eerste theaterprogramma heb ik samen met regisseur Lernert Engelbert een beetje anders opgenomen dan gebruikelijk. In plaats van in een volle Kleine Komedie waar veel gelachen wordt, hebben we het programma opgenomen in een halfl ege bingohal. Dat is nu eenmaal waar je als beginnend cabaretier ook vaak terechtkomt. Omdat we expres een tv-registratie hebben gemaakt die een beetje anders is dan wat je meestal krijgt, ontstond bij sommige mensen de indruk dat het elitair was.

Hoe kan men u krenken? Door te zeggen dat ik elitair ben. Ik maak het liefst iets waar zoveel mogelijk mensen plezier aan beleven.

En complimenteren? Zeggen dat ik elitair ben.

Wat vindt uw partner aantrekkelijk aan u? Dat ik andere mensen niet lastig val met wat ons bij elkaar houdt.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen blijven? Als de verzetsheld die op 9 september 1943 eigenhandig 84 Joodse kinderen, 18 zigeunerkinderen en 2 homoseksuele kinderen redde uit handen van de Duitse bezetter om daar vervolgens de rest van de oorlog voortdurend over op te scheppen tegen de andere leden van het verzet. Of dat ook zo zal zijn, moet de toekomst uitwijzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden