Ander commentaar

bnp paribas

moet volgens een schikking met Justitie in New York 6,6 miljard euro boete betalen voor dollartransacties met landen onder Amerikaans embargo - Soedan, Iran en Cuba. Volgens Franse en Europese regels waren die transacties legaal, maar omdat ze in dollars werden gedaan vallen ze toch onder Amerikaans recht. De dollar is dé wereldmunt. Waar zijn de concurrenten? De internationalisering van de Chinese yuan duurt nog jaren, de euro staat op de derde plek, reden voor zelffelicitaties. Klagen over Amerikaans monetair imperialisme helpt niet. Europa moet de politieke wil opbrengen er iets aan te doen. (Klaus-Dieter Frankenberger)

undefined

Martin Schulz

blijft voorzitter van het Europees Parlement. Dat strookt niet met de carrièrreplanning van de eerzuchtige sociaal-democraat, maar hij zal de mogelijkheden die het ambt hem biedt verder benutten, zo ver, dat hij regeringsleiders af en toe op de zenuwen zal werken. Want conflictschuw is Schulz niet. Hij heeft het Europees Parlement (en natuurlijk zichzelf) goed verkocht; het is machtiger geworden. Dat was ook de kern van het jongste conflict om de voorzitter van de Europese Commissie: premier Cameron besefte dat het parlement zich op het terrein van de lidstaten begeeft - en dat inneemt. (

Het overnamebod van

undefined

de Persgroep

op de Britse eigenaar van onder meer de Nederlandse regionale kranten van Wegener is goed nieuws voor iedereen die de journalistiek een warm hart toedraagt. De Persgroep heeft de afgelopen jaren zijn bijdrage geleverd aan een levendige journalistiek die gebaseerd is op zakelijke continuïteit. Dat moet perspectief scheppen voor de Wegener-kranten. De keerzijde van de overname van de regionale kranten is de samenballing van economische kracht en de concentratie van macht over drukpersen en distributie. Daar moet concurrentiewaakhond ACM aandachtig naar kijken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden