Ander commentaar

Je weet dat de politiek achter obamacare

niet deugt als zelfs de president moet toegeven dat de uitvoering een grote rotzooi is. In een grote ommezwaai kondigde de president de opschorting aan van maatregelen waarvan hij nu toegeeft dat ze de oorzaak zijn voor het beëindigen van miljoenen polissen. Dagen geleden sprak hij nog van 'ongeschikte verzekeringen' verkocht door 'rotte appel'-verkopers. (...) De toegezegde oplossing verandert niets aan het probleem: de Democraten proberen Amerikanen verzekeringen op te dringen die ze niet willen, tegen prijzen die ze niet willen betalen, en beperken hun keuze inzake dokters en klinieken.

Tijdens de jongste nucleaire onderhandelingen in Genève heeft Frankrijk een waardeloos compromis geblokkeerd, een dappere daad. Vandaar dat Israël nu de rode loper heeft uitgerold voor François Hollande. Maar de Franse positie kan snel weer verslechteren. De Franse haan jaagt niet zoals een havik. In Genève dringt zich toch een imperfect compromis op. Een president die op 20 procent staat in de peilingen, ingeklemd is door zijn solitaire oorlog in mali, en door de VS is verlaten inzake Syrië - kan die het zich veroorloven verantwoordelijk te worden voor een Geneefse mislukking en het risico van een regionale oorlog?

In 1999 werd de Indiaanse deelstaat Orissa getroffen door een grote cycloon. Meer dan tienduizend mensen stierven. Een maand geleden gebeurde er hetzelfde. Dit keer waren er vijftien doden. De verklaring? De afgelopen jaren zijn daar talloze maatregelen genomen om de lokale bevolking te beschermen. Elke reactie achteraf, hoe noodzakelijk ook, kan weinig doen om het aantal slachtoffers te beperken. Minder dan 5 procent van de ontwikkelingshulp wordt besteed aan zulke preventieve uitgaven. Dat is te weinig. We moeten nadenken hoe donorgeld kan worden ingezet voordat een ramp toeslaat - en niet alleen daarna.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden