Ander commentaar

Die Welt

'In een interview week BONDSPRESIDENT GAUCK af van de enige zin waarmee zijn voorganger Wulff zich heeft ingeschreven in het boek der geschiedenis: 'De islam hoort bij Duitsland.' Hij, Gauck, zou eerder zeggen 'de hier levende moslims horen bij Duitsland'. Waarvoor hij door vertegenwoordigers van de islamitische belangengroepen meteen tot de orde werd geroepen. De Duitsers willen een president die uitkomt voor zijn mening, maar hij mag niemand pijn doen.' (Henryk Broder)

Handelsblatt

'Soms verbaast men zich over de terughoudendheid van de bondskanselier. De roep van Hollande om euro-obligaties was luid en duidelijk. Waarom noemt Merkel haar prijs voor euro-obligaties niet? Waarom eist ze niet van de Fransen, Italianen en Spanjaarden dat zij zich duidelijk uitspreken voor een echte Europese financiële politiek? Banken-unie, euro-obligaties en BEGROTINGSUNIE zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat moet de boodschap van Duitsland zijn.' (Ruth Berschens)

Die Zeit

'De ONDERZEEËRS die Duitsland aan Israël levert, zijn geen aanvals- maar een afschrikkingswapen. Ze waarschuwen: weersta de verleiding, want je slachtoffer zal altijd kunnen terugslaan. Een vreselijke logica, maar Israël heeft die niet uitgevonden. De Duitsers evenmin. Leveren zij de 'Dolphins' uit historisch plichtsbesef? Zeker. Maar Schröder en Merkel wisten ook dat iedereen gebaat is bij alles wat de strategische stabiliteit in het Midden-Oosten ten goede komt.' (Joseph Joffe)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden