ANC omarmt verzwakte oppositie

Zuid-Afrika maakt zich op voor een nieuwe 'regering van nationale eenheid' na het uiteenvallen van de overwegend blanke oppositiepartij Democratische Alliantie....

Van onze correspondent Hans Moleman

De Nationale Partij, die is omgedoopt in Nieuwe Nationale Partij, is ernstig verzwakt in de afgelopen zeven jaar. Dat neemt niet weg dat ze nog steeds een interessante partner is voor het ANC, omdat die daarmee de Westkaap-provincie kan overnemen. Deze provincie, Kaapstad en omstreken , is nog het enige gebied waar het ANC niet aan de macht is.

Het ANC haalde bij de laatste verkiezingen bijna een tweederde meerderheid, maar in de Kaap kwam het bestuur dankzij de kleurlingstem in handen van de Democratische Alliantie, het kortstondige samenwerkingsverband tussen de van oorsprong liberale en Engelstalige Democratische Partij van Tony Leon en de NNP, de van oudsher Afrikaanstalige partij van 'boere' en kleurlingen onder leiding van Marthinus van Schalkwyk, de opvolger van oud-president F.W. de Klerk.

De 40-jarige Van Schalkwyk, die vanwege zijn jeugdige verschijning de bijnaam 'kortbroek' verwierf, leidde vorige week de breuk met de DP in. Hij koos in een rel rond de wegens stemmenmanipulatie geschorste burgemeester van Kaapstad, de kleurling en NP'er Peter Marais, de zijde van Marais.

Tot verbazing van vele politieke waarnemers zocht Van Schalkwyk vervolgens razendsnel toenadering tot het ANC. Inmiddels hebben beide partijen een werkgroep gevormd, die broedt op coalities op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Het ANC is zelfs bereid snel een wet te wijzigen om volksvertegenwoordigers de gelegenheid te geven de Democratische Alliantie te verlaten zonder dat ze hun zetel kwijt raken.

De leider van de NNP wordt inmiddels bijna doodgeknuffeld door het ANC. 'Comrade Van Schalkwyk', zoals een ANC-kopstuk hem wat plagerig al noemde, kreeg gisteren in het parlement opeens een staande ovatie van de ANC-meerderheid. De DP-fractie betichtte hem van verraad en voorspelde dat de NNP vermalen zou worden door de dominante regeringspartij.

Binnen de eigen gelederen kampt Van Schalkwyk inmiddels met tweespalt: een grote groep Kaaps partijkader, onder leiding van provinciaal premier Gerald Morkel, verzet zich tegen de coalitie. Van Schalkwyk zette Morkel woensdag meteen uit de partij. De grote vraag is of de NNP straks nog wel voldoende aanhang overhoudt om interessant te blijven voor het ANC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden