ANC erkent: theorie over 'complot' was niet handig

Er ging een week van draaien, sussen en ontkennen aan vooraf, maar woensdagavond was het zover: het ANC erkent dat het de vermeende 'samenzwering' tegen president Thabo Mbeki niet handig heeft aangepakt....

Van onze correspondent Hans Moleman

Vorige week maakte minister Steve Tshwete van Veiligheid tot verrassing van bijna iedereen in Zuid-Afrika bekend dat hij opdracht had gegeven tot een diepgaand onderzoek naar geruchten als zouden drie prominente leden van de partij met een complot tegen de president bezig zijn. De aankondiging leidde tot woede bij de betrokkenen en twijfels in binnen- en buitenland over het democratisch gehalte van het ANC.

Binnen de partij groeide de afgelopen dagen de boosheid over de blunder die Tshwete had gemaakt door namen te noemen. Vooral de verwante vakbondsfederatie Cosatu toonde zich zeer verbolgen dat Cyril Ramaphosa, haar oud-secretaris-generaal, aan de schandpaal was genageld. De andere twee beschuldigden zijn Tokyo Sexwale en Mathews Phosa, twee ex-provinciaal gouverneurs die tegenwoordig in zaken zitten.

Vorige week bleek al snel dat Tshwete, die door politiek analisten wordt gezien als een 'klussenjongen' van president Mbeki, geen enkel betrouwbaar bewijs had voor zijn aantijgingen. De erkenning van de partijwoordvoerder dat de kwestie anders had moeten worden aangepakt, wordt door analisten gezien als een poging van de ANC-regering om de schade van de zelf geschapen verwarring te beperken.

Voor president Mbeki is de complot-affaire een nieuwe ernstige beoordelingsfout. 'De twijfel over de wijsheid van deze president is door dit paranoide verhaal zeker gegroeid', merkte een analist op.

Vorig jaar tastte Mbeki volgens zijn critici al mis in zijn aids-beleid en in de aanpak van de crisis in buurland Zimbabwe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden