Column

'Anarchisten van de lage landen, zijn jullie waxinelichthouders op?'

'De troonswisseling toonde faillisementen van de Nederlandse journalistiek en het einde van de protestbeweging. Wat is er met mijn Amsterdam gebeurd?', vraagt columnist Jan Bennink zich af.

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon van het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Beeld anp

't is alweer bijna een week geleden dat op De Dam zo'n 25.000 damgillers hun nieuwe koning toejuichten. En thuis op de driezitsbank nog eens miljoenen van al het "moois" genoten dat de Nederlandse Staatsomroep en Circus Joop van den Ende hen voorschotelden.

Ik zag vooral faillisementen. Het einde van de onafhankelijke Nederlandse journalistiek -geen krant of tijdschijft durfde of wilde maar iets kritisch schrijven- en de ondergang van de Nederlandse cultuur, die een grote miniplaybackshow lijkt geworden.

Ik zag Monique Smit die een lekker wijf nadeed, Roel Van Velzen die Freddy Mercury nadeed en Andre Rieux die Richard Strauss nadeed. Ik zag Armin van Buuren die geluid nadeed en de avond werd afgesloten door een Nuonmonteur die Andre Hazes nadeed. Dat alles ter ere van Prins Pils die een koning imiteerde.

Maar het treurigste dat deze kroningsdag aan het licht bracht, is het failliet van de Nederlandse protestbeweging.

Werd de vorige kroning nog opgevrolijkt door bakstenen en rookbommen, vorige week was dat wel anders. Het land van duizend meningen stond als één kudde klapvee achter Oranje. De enige twee andersdenkenden waren slechts gewapend met een witte ballon en een kartonnen bordje. Ze werden zonder pardon afgevoerd door de staatspolitie, onder instemmende blikken van oranjeklanten.

Wat is er met mijn Amsterdam gebeurd?

Er was geen duif die op de jurk van Camilla durfde te poepen, laat staan op die van Tamineau. En het enige dat werd opgeblazen waren ontelbare plastic kronen van de Staatsloterij.

Waar is mijn stad van anarchisten en provo's, krakers en autonomen. Zijn jullie allemaal Goed Volk geworden?

Er was geen brommerhelm te zien, geen palestijnensjaal te ruiken, geen charge met politiepaarden en alle ruiten bleven heel. Geen stoep bleef zonder tegels. Geen punkband in de stad. Geen antifa's of autonomen, geen spandoek en geen rat.

Radicalen, nihilisten, van de lage landen. Zijn de waxinelichthouders op?

Zijn jullie soms bang voor die regenten geworden. Zit heel Vrankrijk aan de Côte d'azur? Op het Spui kon je een baksteen horen vallen. Zijn jullie allemaal zelf Lieverdjes geworden?

Sta op rebellen van Nederland. Het is nog niet te laat. Zonder tuig is Nederland verloren. De macht ruikt jullie afwezigheid.

Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden