Anarchisten spelen voor demonstrant

Een middelvinger opsteken naar een buitenlandse gast achter een raam van een duur hotel. Dat is zaterdag in Praag de ergste misdraging van een paar honderd anarchisten....

Van onze verslaggever

De anarchisten zijn omringd door een politiemacht die hen in aantal ver overtreft. De politie heeft de zaken in de hand. Alleen zaterdagavond na afloop van de demonstraties raken enkele neo-nazi's slaags met hun tegenpolen.

De agenten lopen in Praag verreweg de meeste kilometers. Zondag volgen ze weer een andere demonstratie. Ditmaal geen skinheads of anarchisten, maar 24 houten kruizen die gedragen worden door aanhangers van Christian Aid, een Britse christelijke organisatie. Samen met een hele rij andere non-gouvermentele organisaties (NGO's) lopen de Britten mee om voor kwijtschelding van de schuld van de Derde Wereld te pleiten.

Andrew Pendleton, lid van Christian Aid, legt kleine houten kruisjes neer: 'De schuld van ontwikkelingslanden is ongeveer 400 miljard dollar. Wij willen dat de rijke landen en instellingen als het IMF en de Wereldbank 300 miljard hiervan kwijtschelden. Tot nu toe willen de rijke landen slechts tot maximaal 100 miljard dollar gaan.'

Geen van de demonstraties bereikt het Praagse congrescentrum waar alle IMF-vergaderingen worden gehouden. 'Dat mag niet van de politie', denkt Pendleton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden