Anand slaat direct terug in Moskou

AMSTERDAM - SCHAKEN

WK-MATCH

Slechts een dag heeft Boris Gelfand kunnen genieten van zijn voorsprong in de WK-match tegen Viswanathan Anand. Met een blunder van formaat versloeg de uitdager zichzelf in de achtste partij, die na nog geen twee uur spelen was afgelopen. Bij een 4-4-stand volgen in Moskou nog vier partijen.


In een hopeloze positie gaf Gelfand op bij de 17de zet, Dat was net op tijd om een plaats in de recordlijsten te verdienen. In 1886, in de eerste WK-match uit de geschiedenis, gaf Johannes Zukertort tegen Wilhelm Steinitz de 20ste partij op na 18 zetten.


Natuurlijk werd druk gespeculeerd over de vraag hoe deze ramp Gelfand heeft kunnen treffen. Hij was bedwelmd door het succes in de zevende partij, zeiden sommigen. Door Anands matige spel was hij zo zelfverzekerd geworden dat hij de waakzaamheid uit het oog verloor, vonden anderen.


Het verstandigst was het commentaar van de Russische analyticus Sergei Sjipov: 'Gelfand had moeite zich aan te passen aan de nieuwe situatie in deze WK-match', zei hij. 'Hij stond voor.'


Gelfand viel inderdaad uit zijn rol met een openingsstrategie die voor iemand die de leiding heeft in een tweekamp op zijn zachtst gezegd ongewoon mag worden genoemd. Zo scherp zette hij met zwart de partij op dat het leek alsof hij zich had voorgenomen op winst te spelen. Wie niet beter wist, had kunnen denken dat hij en niet Anand een punt achterstond.


Een aangenaam neveneffect van Geland agressieve aanpak was wel dat die tot een eerlijk man-tegen-man-gevecht leidde. Adviezen van secondanten en zorgvuldig uit het hoofd geleerde varianten speelden geen rol in de woeste stand die na een zet of tien op het bord stond.


Gelfands grootste fout was misschien wel zijn optimisme. Als hij na Anands 14de zet even in alle rust de stelling had geanalyseerd, dan zou hij hebben gezien dat hij een dwaalspoor volgde, maar dat het niet te laat was om nog tot inkeer te komen. Zou hij een aangevallen stuk hebben teruggetrokken, dan had hij wat slechter maar nog lang niet verloren gestaan.


Maar helaas, voor hem, volgde Gelfand zonder noemenswaardige denkpauze verblind het pad naar het verderf. Eén zet na een vergiftigde materiaalwinst moest de Israëlier vaststellen dat zijn ingesloten dame slechts ten koste van fatale verliezen kon worden gered. Hij gaf onmiddellijk op.


Hij droeg zijn lot waardig. Op de persconferentie na afloop van de partij gaf Gelfand beleefd antwoord op obligate vragen van journalisten. 'Vindt u dat nu een nieuwe tweekamp van vier partijen begint?', werd hem gevraagd. 'Ik heb niet de indruk dat deze match onderbroken is', antwoordde Gelfand. 'Volgens mij is dat voor het laatst gebeurd in 1985 toen Kasparov en Karpov na 48 partijen op last van de FIDE-voorzitter moesten stoppen.'


ANAND (IND) - GELFAND (ISR)

Achtste matchpartij

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. f3 c5 4. d5 d6 5. e4 Lg7 6. Pe2 0-0 7. Pec3 Ph5 8. Lg5 Lf6 9. Lxf6 exf6 10. Dd2 f5 11. exf5 Lxf5 12. g4 Te8+ 13. Kd1 Lxb1 14. Txb1

Zie diagram

14 ... Df6 15. gxh5 Dxf3+ 16. Kc2 Dxh1 17. Df2

Zwart geeft op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden