Anand creëert onvergetelijk kunstwerk in Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE - Heel af en toe, hooguit eens per tien jaar, wordt in het Tata-toernooi een partij gespeeld die eeuwig bewondering zal afdwingen. Gari Kasparov schiep in 1999 ten koste van Veselin Topalov zo'n kunstwerk, dat de geschiedenis is ingegaan als 'De Parel van Wijk aan Zee'. Voor de onvergetelijke partij die Viswanathan Anand gisteren won van Levon Aronian zal ongetwijfeld ook een passende eretitel worden gevonden.


Het was een partij waarbij je als toeschouwer nauwelijks kon blijven stilzitten. Als je net bekomen was van de verbazing over een onwaarschijnlijke prachtzet, dan volgde een nieuwe uithaal, nog mooier en verrassender dan de voorganger. Materiaal speelde een ondergeschikte rol, het ging om twee geweldige zwarte lopers die een machteloze witte stelling geheel in hun greep hadden.


De basis voor het succes legde Anand begin vorig jaar, toen hij zich voorbereidde op de verdediging van zijn wereldtitel tegen Gelfand. Hij besteedde toen uitgebreid aandacht aan de door Aronian gekozen opening, die in de WK-match in Moskou niet aan de orde kwam.


De exacte varianten die hij indertijd met zijn secondanten had bekeken, kon Anand zich niet meer herinneren. Maar hij wist wel dat zwart geen reden had de grote complicaties uit de weg te gaan die bij de 13de zet begonnen. 'Die zekerheid geeft je wel het juiste zelfvertrouwen om onbekommerd aan zo'n avontuur te beginnen', erkende hij.


De arme Aronian wist nergens van en werd compleet verrast door de offers en schijnoffers die door een zelfverzekerde tegenstander op hem werden afgevuurd. Het viel hem nauwelijks kwalijk te nemen dat hij onder zware druk enkele keren de taaiste verdediging verzuimde. 'Ik ben in de val gelopen', zei hij na de partij. 'Ik zal toch eens serieus aandacht aan de openingen moeten besteden'.


Anand was na Aronians overgave een zielsgelukkig man: 'Dat zoiets lukt is geweldig, maar het is nog mooier als het lukt tegen een tegenstander die in het verleden vaak een nachtmerrie voor mij is geweest'. Dat laatste klopt. Het was pas Anands tweede overwinning op de Armeniër na zes vaak hardhandige nederlagen.


ARONIAN - ANAND

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 e6 5. e3 Pbd7 6. Ld3 dxc4 7. Lxc4 b5 8. Ld3 Ld6 9. 0-0 0-0 10. Dc2 Lb7 11. a3 Tc8 12. Pg5 c5 13. Pxh7 Pg4 14. f4 cxd4 15. exd4

Zie diagram

15 ... Lc5 16. Le2 Pde5 17. Lxg4 Lxd4+ 18. Kh1 Pxg4 19. Pxf8 f5 20. Pg6 Df6 21. h3 Dxg6 22. De2 Dh5 23. Dd3 Le3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden