Ananascurry

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: ananascurry (hoofdgerecht voor 4 personen).

Foto Studio V

Als ik in deze sombere dagen voorafgaand aan 5 december ga koken, heb ik alleen maar zin in exotische, aromatische gerechten, die me doen terugverlangen naar het groengouden licht, de kleuren en geuren van Kerala: India. Ach, die geweldige boottocht over het moerasland van de Kumarakom, India's grootste 'natte' natuurreservaat. De van kokosvezel en bamboe aan elkaar geknoopte boten werden ooit gebruikt voor het vervoer van rijst, nu kun je ze huren om de meanderende kanalen te verkennen die uitkomen op de weidse watervlakte van het Vembanadmeer. Het waterpeil van de kanaaltjes is hoger dan dat van de omliggende rijstvelden. Zo kunnen die via een ingenieus systeem van afsluitbare strekdammen in het meer, deels een Nederlands ontwerp, extra worden bevloeid.

Foto Studio V

Onderweg kookte de bemanning ook nog een fantastische maaltijd voor ons. Knapperig geroosterde pomfret, blauwe botervis; nanbrood en puppadums, zo luchtig dat ze bijna opstegen; salade van wortel, ui, limoen en tomaat; kruidige kip, geurige groentecurry met basmatirijst; grote pittig gekruide garnalen én verrukkelijke zoet-pittige ananascurry, een specialiteit van Kerala.

Die ananascurry is op Sinterklaasavond net zo lekker als op het water van de Kumarakom. Laat voor kinderen eventueel het rode pepertje weg.

Ingrediënten
2 tenen knoflook, gepeld
20 g geschilde gemberwortel
400 g verse ananaspartjes
1/2 eetl. kokosolie
1 eetl. mosterdzaadjes
1 grote vleestomaat, ontveld, in kleine stukjes
400 ml kokosmelk
1 volle theel. geelwortel
1 rood pepertje, fijngehakt zonder zaadjes
60 g gezouten cashewnoten, heel grof gehakt
Blaadjes van 1/4 bosje bladpeterselie of koriander, grofgehakt
100 ml volle yoghurt

Foto Loethe Olthuis

Bereiden

Hak de knoflook en gember samen zo fijn mogelijk of maal ze in een vijzel of keukenmachine tot een grove pasta. Snijd de ananaspartjes in drieën. Verhit de kokosolie in een wok en fruit de knoflook met gember en de mosterdzaadjes 2 minuten op laag vuur (blijf roeren, anders springen de zaadjes de pan uit). Voeg de tomaatstukjes, kokosmelk, geelwortel, gehakte peper en een 1/2 theelepel zout toe, breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten op hoog vuur zonder deksel inkoken. Roer regelmatig. Meng de ananasstukjes en cashewnoten erdoor, laat warm worden, maak zonodig extra op smaak af met zout. Bestrooi met peterselie of koriander. Serveer met basmatirijst en voeg aan tafel naar smaak een lepeltje yoghurt toe.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over