Analyse: CDA moet gezicht zien te redden

Een studievisum voor asielzoeker Mauro moet het CDA uit de problemen helpen. De vraag is: hoe verkoop je dat de kiezers en de oppositie?

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma, fractieleider Sybrand van Haersma Buma, minister van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie Maxime Verhagen, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt en minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers zingen het Wilhelmus op het CDA-najaarscongres.Beeld anp

Met kunstgrepen en een strakke regie wist het CDA zaterdag te voorkomen dat de discussie over de 18-jarige asielzoeker Mauro escaleerde. Intussen staat de geloofwaardigheid van de partij verder onder druk, zakt zij naar elf zetels in een peiling van Maurice de Hond en dient de volgende horde zich aan: morgen staat de kwestie-Mauro opnieuw op de agenda.

De fractie zal proberen het gezicht te redden door opnieuw aan te dringen op een studievisum voor de jongen, om zo te voorkomen dat CDA-minister Gerd Leers hem uitzet naar Angola. Afgelopen donderdag kreeg een motie met die strekking geen steun van andere partijen.

De strategie is nu om het publiek alsnog in te peperen dat de optie van een studievisum voor Mauro 'kansrijk' is. Daartoe werd zaterdag 'onthuld' dat met hulp van onder anderen oud-premier Ruud Lubbers de zaak al bijna in kannen en kruiken is. Lubbers, voorzitter van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, zou een geldschieter hebben gevonden die Mauro's studie wil betalen.

Het beeld dat de CDA-fractie achter het besluit staat om Mauro uit te zetten, moet zo uit de weg worden geruimd. Net als de indruk, gewekt door Mauro en zijn pleegmoeder, dat een studie voor de mbo'er niet echt een realistisch perspectief is. Het CDA zal proberen de asielzoeker ervan te overtuigen dat het in zijn belang is wat enthousiaster te doen over deze mogelijkheid. Het liefst voor de camera.

Als dat lukt, maar de oppositiepartijen andermaal weigeren mee te werken aan deze ontsnappings-clausule, dan moeten die de verantwoordelijkheid voor een eventuele uitzetting in de schoenen geschoven krijgen.

Het CDA zint nog op manieren om het studievisum goed over het voetlicht te brengen. Een nieuw Kamerdebat is erg riskant. De oppositie zou dat aangrijpen om de resolutie tegen het licht te houden die het CDA-congres zaterdag met overweldigende meerderheid aannam. Daarin staat dat het uitzetten van alleenstaande minderjarige vluchtelingen ongewenst is en niet strookt met de CDA-uitgangspunten. Het partijbestuur, de fractie en minister Leers waren het roerend met die resolutie eens, maar zij druist in tegen het kabinetsbeleid én tegen het CDA-verkiezingsprogramma.

De oppositie staat te trappelen om de fractie dat in te wrijven.
Ook van binnenuit wordt de druk op de CDA-fractie in het algemeen en de dissidente leden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan in het bijzonder flink opgevoerd. In zijn toespraak tot het congres spoorde vicepremier Maxime Verhagen de fractie aan om dinsdag met een eensgezind standpunt te komen. Hij oogstte daarmee een stevig applaus. Maar hij deed het op een manier die algemeen als intimiderend werd uitgelegd.

Verhagen versterkte die indruk door de interpretatie die hij na afloop gaf: 'Wat ik van Koppejan en Ferrier heb gehoord, is dat ze discussie willen voeren. U heeft gehoord wat de CDA-leden van de fractie vragen. Het applaus op mijn oproep hebben Koppejan en Ferrier ook gehoord.'

Het is de vraag of zulke dreigende woorden nodig waren geweest. Waar zij donderdag nog klaarstonden om met de oppositie mee te stemmen, lijken Koppejan en Ferrier nu genoegen te nemen met het studievisum-compromis, zo bleek dit weekeinde uit gesprekken met ingewijden. Maar zeker weten we dat pas morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden