Analfabete autochtonen bijgespijkerd

Het kabinet gaat met een landelijke campagne het analfabetisme onder de autochtone Nederlandse bevolking te lijf. Komend jaar moeten 250 duizend analfabeten naar bijscholingscurussen worden gelokt....

Het kabinet trekt hiervoor 550 duizend gulden uit. Dat schrijft minister Hermans van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Volgens de International Adult Literacy Survey zijn 1,3 miljoen geboren en getogen Nederlanders in meer of mindere mate 'functioneel ongeletterd'.

Het gaat om mensen die meestal wel hun naam kunnen schrijven en eenvoudige woorden herkennen, maar voor wie het invullen van een bestelformulier of het lezen van de bijsluiter bij een geneesmiddel te moeilijk is.

Internationaal gezien is dat aantal niet opvallend groot. Nederland bezet na de Scandinavische landen de vijfde plaats van best scorende landen op dit gebied. Het aantal 'echte' Nederlandse analfabeten - mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven - is veel lager. Dat zijn er 250 duizend.

De campagne richt zich in eerste instantie op die kwart miljoen ernstigste gevallen en op de mensen in hun omgeving. De bedoeling is dat de analfabeten via het gemeentelijke volwassenenonderwijs worden bijgespijkerd.

Het kabinet begint met die eerste groep omdat het wil voorkomen dat er enorme wachtlijsten ontstaan bij de cursussen. 'Veel toeloop in een keer zou tot capaciteitsproblemen kunnen leiden. Die situatie zou fnuikend zijn voor mensen die hun schaamte eindelijk hebben overwonnen.' Andere groepen analfabeten komen na 2002 aan de beurt.

De afgelopen jaren heeft het opleidingenaanbod voor analfabeten zich vooral gericht op allochtonen. De Tweede Kamer drong de afgelopen maanden aan op hernieuwde aandacht voor de autochtone bevolking. Hermans sluit zich daarbij aan, omdat 'de voortgaande ontwikkeling naar een kenniseconomie' steeds hogere eisen stelt aan de taalvaardigheid van burgers.

De campagne wordt de komende maanden ontwikkeld door het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (Cinop) in Den Bosch. Omdat analfabeten vaak hoge drempels moet overwinnen voordat ze daadwerkelijk naar school gaan, zal de campagne het positieve effect van het kunnen lezen en schrijven indringend aanprijzen. Gemeenten krijgen de taak te zorgen voor voldoende cursusaanbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.