AMVJ begint Champions League sterk

De volleybalsters van AMVJ hebben bondscoach Bert Goedkoop voorlopig in de wachtkamer gezet. De komende zes weken wijden de internationals zich volledig aan de belangen van de Amstelveense club....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

AMSTERDAM

Moe en teleurgesteld keerden de speelsters van het nationale team vorige week terug van het Olympisch kwalifiatietoernooi in Bremen. Na de ontluisterende nederlagen tegen Duitsland en Rusland, waren de gewonnen wedstrijden tegen Kroatië een magere troost. AMVJ-trainster Agnes Brunninkhuis had één week om haar speelsters weer in het gareel te krijgen.

Op het trainingsprogramma stond slechts teambuilding: reparatie van de tweedeling die bijna onvermijdelijk binnen het team was geslopen. AMVJ is met vijf speelsters hofleverancier van de nationale ploeg en voor de achterblijvers is de leemte schrijnend.

Trainen met de helft van de selectie is dit jaar meer regel dan uitzondering, want Goedkoop werkt met zijn speelsters zware kwalificatietoernooien af. Wanneer de internationals vermoeid terugkeren uit het buitenland, staan de achterblijvers ongeduldig te trappelen om de nationale competitie te vervolgen.

Acht trainingen gooide Brunninkhuis er de afgelopen week tegenaan om weer eenheid binnen de gelederen te kweken. 'We hebben iets korter en intensiever getraind, want de concentratie is snel op bij de internationals', geeft Brunninkhuis toe. 'Als je zorgt dat het binnen het team goed klikt, dan lukt het met het volleyballen ook wel.'

Zes weken heeft de trainster nu de volledige beschikking over haar pupillen en in die periode wordt de Champions League afgewerkt. Pas dan mag de bondscoach weer een beroep doen op zijn speelsters. De afspraken zijn voor het eerst duidelijk vastgelegd tussen de belangenbehartigers van de clubs (VTV) en het nationale team (TVN). Een opluchting voor de speelsters.

Vóór het kwalificatietoernooi in Bremen verliep de communicatie nog stroef en was de planning van de beide vertegenwoordigers slecht op elkaar afgestemd. Oefensessies met de nationale selectie werden op dezelfde tijd gepland als clubtrainingen en de speelsters moesten zelf maar uitmaken wat belangrijker was.

'Ik had het gevoel dat er aan alle kanten aan me getrokken werd', zegt spelverdeelster Petra Groenland. 'Welke keuze ik ook maakte, het was altijd verkeerd. Ik heb geen zin om energie te stoppen in organisatorische dingen.'

De tegenstrijdige belangen van de VTV (Vereniging Top Volleybal) en de TVN (stichting Topvolleybal Nederland) stonden een goede samenwerking tussen Goedkoop en Brunninkhuis in de weg. Nu de beide coaches rond de tafel hebben gezeten en samen een programma hebben opgesteld, lijken de problemen opgelost. Brunninkhuis: 'Wij willen allebei hetzelfde, maar hebben verschillende bazen. Ik ga alleen over de technische invulling, de planning ligt normaal gesproken bij de VTV.'

De ruzie tussen de VTV en de TVN werd over de hoofden van de speelsters uitgevochten. De internationals werd dit jaar voor het eerst de mogelijkheid geboden professioneel te volleyballen in Nederland: 's morgens trainen met het nationale team, 's middags bij de club. 'Ik heb twee bazen, en ik wil voor allebei graag werken', zegt Marjolein de Jong, aanvoerster van AMVJ. 'Als speelster sta je voor een onmogelijke keuze.'

De professionele loopbaan in Nederland begon veelbelovend met een Europese titel, maar het vervolg is teleurstellend. Niemand had verwacht dat het een gemakkelijke baan zou zijn, maar de intensieve trainingsarbeid eist nu al zijn tol. Twee speelsters haakten vroegtijdig af, Petra Groenland ziek, Jolanda Elshof met een beenblessure.

Groenland: 'Ik was vier kilo afgevallen en veel te zwak voor het toernooi in Bremen. Maar het achterblijven is me vreselijk tegengevallen. Ik dacht: verdomme, wat doe ik hier, met zes mensen trainen.'

Tegen het Hongaarse Eger stond Groenland in de basis, maar de Amstelveense ploeg kwam zichtbaar trainingsuren te kort. Een hechte eenheid ontbrak in de Amsterdamse Apollohal. De eerste set (7-15) werd verloren door slechte communicatie, een zwakke serve en veel blokfouten.

De Hongaarse ploeg leek in de tweede periode op een snelle setwinst af te stevenen, maar na een 10-2 voorsprong was AMVJ wakker geschud. Oud-international Sandra Wiegers scoorde acht punten met haar opslag, maar faalde op 14-10. Op 14-14 kwam Lisette van de Ven in het veld.

De beachvolleybalster speelde haar laatste indoorwedstrijd (Van de Ven gaat zich voorbereiden op de Olympische Spelen) en wenste die waardig af te sluiten. Met haar enthousiasme en uitgekiende aanval won AMVJ de tweede set op het nippertje: 17-16.

Vooral het doorzettingsvermogen van de Amstelveense vrouwen was te prijzen. Na winst in de derde set (15-12), kwam de ploeg in de vierde periode al snel op een 4-12 achterstand. Met een degelijk blok van international Fleurke trok AMVJ de stand weer gelijk en verzilverde het derde matchpoint: 16-14.

CHAMPIONS LEAGUE: vrouwen: AMVJ (Ned) - Kordax Eger (Hon) 3-1 (7-15, 17-16, 15-12, 16-14).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden