Amsterdamse ziekenhuizen verdacht van weren patiënt

NMa verdenkt het AMC en de VU van postcodebeleid...

Van onze verslaggeefster Carlijne Vos

Amsterdam Twee Amsterdamse academische ziekenhuizen, het AMC en de VU, zijn afgelopen week verrast door een inval van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De ziekenhuizen worden ervan verdacht patiënten te weigeren op basis van hun postcode.

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) zegt ‘verbaasd’ te zijn over de aandacht van de NMa, maar het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. ‘Wij hebben niets te verbergen’, aldus een woordvoerder.

De NMa heeft besloten tot het onderzoek na een uitzending van het AVRO-radioprogramma De Praktijk. Daarin werd gesteld dat de ziekenhuizen patiënten weigeren op basis van hun postcode.

Volgens de woordvoerder is er een heksenjacht ontstaan na de commotie over het postcodebeleid van het Academisch Centrum Maastricht. Twee weken geleden bleek dat het ziekenhuis patiënten weerde op basis van hun postcode. ‘Wat wij doen, is wezenlijk anders dan wat er in Maastricht gebeurde’, zegt hij.

Het ziekenhuis in Maastricht weigerde patiënten voor topklinische zorg, aldus de woordvoerder. ‘Daarvoor wordt een academisch ziekenhuis betaald.’ Het AMC weert patiënten alleen voor basiszorg die elk ziekenhuis kan leveren. ‘En alleen voor een beperkt aantal specialismen zoals orthopedie en neurologie, waar wachtlijsten voor zijn’, zegt hij.

Volgens de academische ziekenhuizen is postcodeselectie voor basiszorg niet verboden. De ziekenhuizen zeggen niet anders te kunnen, omdat ze kampen met wachtlijsten. Als die te lang worden, komt ook de topklinische zorg in gevaar. Bovendien zeggen de ziekenhuizen dat de patiënt erbij gebaat is eerder en dichter bij huis te worden geholpen.

De NMa zegt zich gedurende het onderzoek niet te kunnen uitspreken over het mogelijke verschil tussen het beleid in Maastricht en in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden