Amsterdamse zanger steelt ijshockeyshow

Het optreden van een Amsterdamse volkszanger was zowel zaterdag als zondag het hoogtepunt van de ijshockeyfinale tussen Amsterdam en Heerenveen....

Er kan veel veranderen in ijshockeyseizoen. In december 2000 vielen de resultaten zo tegen dat Amsterdam-coach Berteling werd ontslagen. In de loop van dit seizoen kwam Berteling toch weer in beeld bij het gedeeltelijk vernieuwde bestuur. En het moet gezegd worden, onder leiding van de recordinternational ging de ploeg uit Amsterdam steeds beter draaien. De grootste onruststokers waren dan ook vertrokken.

Het behaalde kampioenschap is een flinke financiële meevaller voor het nieuwe bestuur dat nog met schulden uit het vorige seizoen kampt. Toch is de toekomst onzeker voor Amsterdam. Niet voor Berteling, die op de bank geassisteerd werd door een co-sponsor. Die blijft volgend seizoen gewoon als coach. Wel is er de onzekerheid over het aantal toegestane buitenlandse spelers voor het komende seizoen.

Een aantal clubs uit de Superliga heeft informeel al laten weten niet akkoord te gaan met het voorstel van de NIJB en Tilburg om het aantal terug te brengen van zes naar vijf. Amsterdam zal in dezelfde periode terug moeten van tien naar acht imports.

En daar zit nou net het probleem voor de overige clubs. Heerenveen-voorzitter Lindemann: 'Ik ga niet klagen over dit seizoen. We gingen tijdens de vorige zomer akkoord omdat we niet wilden dat Amsterdam verloren zou gaan omdat ze te weinig spelers zouden hebben. Dit seizoen heeft echter aangetoond dat ze met acht imports ook al veel beter zijn dan de rest.'

Ook Nijmegen, dat niet aanwezig was bij het overleg waarin de nieuwe voorstellen over de buitenlanders-regelingen werden gedaan, is sceptisch. Geleen, in de halve finale ook al met duidelijke cijfers door Amsterdam verslagen (3-0), lijkt ook op het eerdere voorstel teruggekomen. De club moet ook wel omdat een viertal Nederlandse spelers, onder wie doelman Loos, heeft aangegeven te zullen stoppen uit onvrede met het beleid van coach Wolf.

Alleen Tilburg gaat verder met minder buitenlandse ijshockeyers. Tilburg-directeur Douwes: 'We gaan sowieso terug naar vier imports. Ongeacht de ambities van de overige clubs. We hebben genoeg goede Nederlandse jeugd. Dit seizoen kwamen die na de Kerst niet meer aan bod. Dat vond ik schandalig.'

Berteling ziet nog geen reden om het aantal imports van Amsterdam gelijk te trekken met de overige clubs: 'We zijn in de play-offs wel zeker sterker gebleken dan onze tegenstanders Geleen en Heerenveen. Maar tijdens de comptitie bleek van die zogenaamde overmacht niet zo veel. We hebben gewoon nog niet genoeg Nederlandse spelers om met veel minder imports te gaan spelen.'

Voor het eerste Amsterdamse kampioenschap in zeventien jaar moet dus veel wijken. Slechts vier Nederlandse spelers waren door Berteling goed genoeg bevonden om op reguliere basis in een van zijn drie lijnen te mogen ijshockeyen. De rest zat op de bank.

In tegenstelling tot zeventien jaar geleden waren de Amsterdammers bij dit kampioenschap dus ver in de minderheid. Zelfs wanneer de Amsterdamse volkszanger zou worden meegeteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden