Amsterdamse wijkagente gaat met hoofddoek straat op als statement

Een Amsterdamse wijkagente is zaterdag met een hoofddoek de straat op gegaan om te peilen hoe mensen zouden reageren. Ze deed dit 'uit solidariteit en omdat ze voor een divers korps is', aldus het PvdA-raadslid Sofyan Mbarki die bij de actie aanwezig was. De agente, die niet kon worden bereikt voor commentaar, is zelf geen moslima.

Mark Misérus
null Beeld Esmaa Alariachi
Beeld Esmaa Alariachi

De leiding van de Amsterdamse politie hoorde pas van de actie toen die al aan de gang was, zegt een woordvoerder. 'Het was een individuele actie. Goedbedoeld, dat was duidelijk. Maar het is niet aan de politie om zo'n statement te maken. Laat eerst de politiek er maar wat van vinden.'

De korpsleiding en de agente hebben dit weekeinde een kort gesprek gehad. Morgen (dinsdag) volgt een tweede ontmoeting. 'Wat daarin besproken wordt, houden we voor ons', zegt de woordvoerder. Op Twitter benadrukt het Amsterdamse korps dat het politie-uniform 'lifestyle-neutraal' is en blijft.

Verboden

Hoofddoekjes en andere 'religieuze uitingen' zijn verboden bij de politie. Agenten worden geacht neutraliteit en uniformiteit uit te stralen, zei VVD-minister Blok (Veiligheid en Justitie) afgelopen week. Een gedragscode uit 2011 verbiedt onder meer 'zichtbare uitingen' van levensovertuiging en religie. Blok reageerde daarmee op korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, die het toelaten van hoofddoekjes een optie noemt om de diversiteit bij de Amsterdamse politie te vergroten.

De wijkagente droeg de hoofddoek onder haar politiepet tijdens haar ronde door Osdorp, in Amsterdam-West. Ze werd aangesproken door buurtbewoners die zowel hun steun als hun afkeur lieten blijken. De reacties varieerden van 'leuk' en 'herkenbaar' tot 'maakt niet uit', zei Esmaa Alariachi, bekend van het tv-programma Meiden van Halal, tegen de NOS. Ook zij was zaterdag aanwezig bij de actie. Sommige moslims waren volgens Alariachi beledigd omdat de agente als niet-moslima een hoofddoek op had.

Op Twitter en Facebook liepen de reacties sterk uiteen: sommigen zeiden aangifte te doen bij de politie omdat de agente de wet zou hebben overtreden. Anderen riepen op haar te steunen door het sturen van een bos bloemen. De agente dient al jaren bij het korps, waar ze zich onder meer bezighield met geweld tegen homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. 'Ze houdt zich niet specifiek bezig met migratie. Maar doordat ze in Amsterdam-West werkt, ontmoet ze veel mensen met een migratieachtergrond', zegt de politiewoordvoerder, die haar kent als een 'betrokken' collega.

Aalbersberg zei vorige week in het AD dat de Amsterdamse politie 'een discussie voert' over afschaffing van het hoofddoekverbod voor politieagentes. Voor sommige vrouwen kan het volgens hem aantrekkelijker worden om bij de politie te werken als ze een hoofddoek mogen dragen. Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten een buitenlandse achtergrond heeft, om zo een betere afspiegeling van de Amsterdamse maatschappij te worden en beter in staat te zijn bepaalde misdaden op te lossen. Nu is dat slechts 18 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden