Nieuws

Amsterdamse wethouder Ivens (SP) stapt op wegens ‘patroon van’ grensoverschrijdend gedrag

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) is maandag per direct afgetreden na klachten over grensoverschrijdend gedrag. Ivens, met in zijn portefeuille onder meer wonen, schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat hij grensoverschrijdende opmerkingen heeft gemaakt in de richting van vrouwelijke medewerkers.

Laurens Ivens stapt op als wethouder. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Laurens Ivens stapt op als wethouder.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De gemeente doet geen mededelingen over de aard van de opmerkingen. Zelf benadrukt Ivens dat de klachten geen betrekking hebben op fysiek contact, maar op opmerkingen die als ‘overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend’ zijn ervaren. ‘Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn’, schrijft Ivens.

Ivens zegt zich onvoldoende rekenschap te hebben gegeven van het hiërarchieverschil tussen wethouder en ambtenaar. ‘Ik besef dat ik in enkele van deze contacten grensoverschrijdende opmerkingen heb gemaakt en daarmee de bewuste medewerkers in een ongemakkelijke positie heb gebracht wat een behoorlijke impact op hen heeft gehad. Dat vind ik heel vervelend en dat grijpt mij zeer aan.’ Door zijn gedrag ontstond volgens Ivens een onwerkbare situatie.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam stuurde maandag een toelichting op het ontslag naar de gemeenteraad. Daarin schrijft zij dat de eerste signalen over ongepaste mailberichten door Ivens in 2019 belandden bij de gemeentesecretaris. Die heeft de wethouder daarop aangesproken. Ook Halsema ontving dat jaar een (ander) signaal over mogelijk ongewenst gedrag en besprak dat met Ivens. Eind 2020 ontving de Vertouwenspersoon van het Bureau Integriteit vijf klachten over Ivens. Een onderzoek bleef uit, omdat dit geen formele meldingen waren. Wel werd er weer met wethouder gesproken en werden afspraken gemaakt die herhaling zouden moeten voorkomen.

Formele klachten

Begin 2021 dienden vier medewerkers een formele klacht in, deels overlappend met de eerder meldingen. Daarop volgend een onafhankelijk, extern onderzoek dat 18 juni werd afgerond. ‘In zijn brief geeft Laurens Ivens aan wat de aard was van het ongewenste gedrag met het patroon als verzwarende factor. Zijn beschrijving sluit aan bij de conclusies van het onderzoek’, schrijft Halsema. Alle melders is nazorg aangeboden. Die zorg moet volgens Halsema beter in Amsterdam, ook als er geen formele melding wordt gedaan.

Ivens was vijftien jaar raadslid en wethouder voor de SP in Amsterdam. Hij was bezig aan zijn tweede termijn en behoort tot de bekendste politici van de stad; vanwege zijn belangrijke portefeuille (wonen, openbare ruimte, reiniging) en zijn uitgesproken meningen. Hij viel op door zijn woningbouwbeleid, met onder meer de strijd tegen AirBnB en beleggers die huizen kopen alleen om eraan te verdienen. Ivens is getrouwd en heeft twee kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden