‘Amsterdamse wethouder Ivens benaderde voortdurend vrouwen via sociale media’

Laurens Ivens, de inmiddels afgetreden SP-wethouder Wonen in Amsterdam, benaderde vrouwen binnen én buiten het stadhuis via sociale media. Hij nodigde ze meermaals uit voor privé-afspraken, zoals lunches en drankjes laat op de avond.

De voormalig wethouder Laurens Ivens stond erom bekend dat hij voor burgers en pers makkelijk benaderbaar was.  Beeld ANP
De voormalig wethouder Laurens Ivens stond erom bekend dat hij voor burgers en pers makkelijk benaderbaar was.Beeld ANP

Dat meldt Het Parool op basis van gesprekken met meerdere vrouwen die door Ivens zijn benaderd. De SP’er was sinds 2014 wethouder Wonen. Door die belangrijke portefeuille was hij een van de bekendste bestuurders van de stad. Wat bijdroeg aan zijn bekendheid was dat hij voor burgers en pers makkelijk benaderbaar was en open stond voor informeel contact. Eerst aankloppen bij een secretaresse of woordvoerder was vaak niet nodig.

Die informele omgangsvormen kennen een keerzijde, zo blijkt nu. Uit de gesprekken met de benaderde vrouwen rijst het beeld dat Ivens voortdurend vrouwen benaderde die bij de gemeente werkten of op een andere manier in zijn blikveld kwamen. Hij organiseerde ontmoetingen in zijn functie als wethouder, maar leek vaak uit te zijn op intimiteit in plaats van een professioneel gesprek.

Inspraakavond

De vrouwen in kwestie zijn ambtenaren die onder Ivens werkten, maar ook gemeente-medewerkers die in principe niet met de wethouder te maken hadden. Een vrouw die begint in een junior functie bij de gemeente, krijgt via sociale media een uitnodiging voor een lunch. Na de lunch stuurt Ivens haar soms wekelijks berichtjes met nieuwe uitnodigingen. ‘Ik voelde me in de val gelokt. Ik ben met hem gaan lunchen, blijkbaar is dit de consequentie’, zegt de vrouw in Het Parool.

Soms is de aanleiding voor Ivens nog dunner. Ook een vrouw die bij een raadsvergadering inspreekt over het welzijn van paarden bij een Amsterdamse manege, kan via de sociale media op een lunchuitnodiging rekenen. De vrouw verwacht een gesprek over de manege - dieren maken deel uit van Ivens’ portefeuille - maar krijgt vooral vragen over haar privéleven.

Als de vrouw na afloop via sociale media laat weten geen contact meer te willen omdat zij gelukkig is met haar man, schrikt Ivens niet van haar interpretatie van de lunchafspraak. ‘Aan 1 man heb je je handen vast vol’, reageert de wethouder. Als negen mannelijke studenten bij Ivens aankloppen over de onveiligheid rondom hun wooncomplex, krijgen ze geen reactie. De tiende student, een vrouw, krijgt de uitnodiging om een rondje door de buurt te lopen.

Patroon

De eerste verhalen over Ivens dateren van 2015. Volgens burgemeester Femke Halsema kreeg zij in 2019 voor het eerst lucht van de zaak. Begin juli van dit jaar liet Ivens in een brief aan de gemeenteraad weten af te treden, nadat er klachten van vier vrouwelijke medewerkers waren binnengekomen over grensoverschrijdend gedrag. Halsema liet de klachten door een onafhankelijk bureau onderzoeken.

Het onderzoeksrapport werd afgelopen maandag openbaar na een WOB-verzoek van Het Parool. Uit het rapport bleek onder meer dat de vrouwen die Ivens had lastiggevallen vervolgens door andere gemeentemedewerkers bewust bij de wethouder weg zijn gehouden. De incidenten zijn volgens het rapport los van elkaar niet zeer ernstig te noemen, maar vormen samen een kwalijk patroon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden