Amsterdamse universiteiten gedaagd om prijsafspraken

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit hebben afspraken gemaakt over de hoogte van de collegegelden van tweede masters. De twee Amsterdamse universiteiten hebben afgesproken elkaar niet te beconcurreren. Dit blijkt uit de notulen van gezamenlijke bestuursvergaderingen.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam. © ANP.

De notulen zijn afkomstig uit een dagvaarding die de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) vandaag naar acht universiteiten verstuurt. De stichting vindt dat alle universiteiten onredelijk hoge bedragen vragen voor een tweede studie.

Zo kost een master rechten aan de Amsterdamse universiteiten 12 duizend euro per jaar; in Leiden en Utrecht is dit ruim 14 duizend euro. Dit is duizenden euro's meer dan bijvoorbeeld in Groningen, waar een master rechten 9.600 euro kost en acht maal zoveel als het reguliere collegegeld van 1.700 euro.

Zelf tarieven bepalen
Universiteiten mogen sinds afgelopen collegejaar zelf de tarieven bepalen voor studenten die een tweede studie volgen na de eerste te hebben afgerond, omdat zij hiervoor geen overheidsbijdrage meer ontvangen. Die studenten krijgen te maken met het zogeheten instellingstarief dat eerder al gold voor niet-Europese studenten. Volgens de universiteiten zijn deze tarieven kostendekkend. Zij willen er geen verlies op lijden.

De SCAU gelooft niet dat de kosten van de studies zo hoog zijn. De studenten vrezen dat een tweede opleiding voor veel personen niet meer toegankelijk is. De laatste jaren schreven jaarlijks zo'n 40 duizend studenten zich in voor een tweede opleiding na de eerste te hebben afgerond.

In strijd met mededingingswet
De prijsafspraken van de universiteiten zijn volgens de studenten in strijd met de mededingingswet. In de bestuursnotulen staat dat de 'UvA en VU elkaar op masters niet financieel moeten beconcurreren, dat is ook aan Amsterdam niet uit te leggen'.

De UvA erkent gesproken te hebben met de VU. Maar dat is niet de reden dat de tarieven hetzelfde zijn, zegt een UvA-woordvoerder. Dat komt doordat de kosten nu eenmaal ook hetzelfde zijn. 'We zijn vergelijkbare instellingen.' Een woordvoerder van de VU bevestigt dat de universiteiten elkaar niet financieel willen beconcurreren. 'We willen elkaar op kwaliteit uitdagen.'

Nagenoeg hetzelfde
Ook de tarieven van de Universiteit Leiden en de Universiteit Utrecht zijn nagenoeg hetzelfde. Beide universiteiten zeggen geen afspraken te hebben gemaakt. 'Het is natuurlijk mogelijk dat universiteiten op elkaars tarieven letten en erbij in de buurt willen gaan zitten. Dat doet de AH immers ook,' aldus een woordvoerder van Universiteit Leiden.

De studenten willen dat de instellingen de hoge tarieven verantwoorden en dagen hen daarom voor de rechter. 'De universiteiten hebben een collectieve machtspositie,' zegt Cees Zweistra, woordvoerder van SCAU. 'Dan moet je heel transparant zijn over je tarieven. De prijs van de opleiding moet in redelijk verband staan met kostprijs en kwaliteit.'

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden