NIEUWSAMSTERDAM

Amsterdamse raad vergadert voor het eerst digitaal

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Amsterdamse gemeenteraad woensdag digitaal vergaderd. Een sinds anderhalve week geldende noodwet maakt dat mogelijk. 

Burgemeester Femke Halsema aan het begin van de eerste digitale raadsvergadering van Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Alle 45 raadsleden bleven weg uit de raadszaal in de Stopera waar wel het college van B en W, de griffie en een enkele bode de ruimte bevolkten.

Andere gemeenteraden gingen die van Amsterdam al voor in het vergaderen langs digitale weg. Andere gemeenten proberen binnen hun vergaderzaal genoeg afstand tot elkaar te bewaren, anderen hebben besloten uit te wijken naar  theaters of nadere ruime locaties buiten het stadhuis. 

De bijzondere vergadering van de Amsterdamse raad van woensdag werd deels geleid door burgemeester Femke Halsema en deels door plaatsvervangend voorzitter en raadslid Rik Torn. De raadsleden waren tevoren uitvoerig geïnstrueerd hoe te vergaderen via Microsoft Teams en dat bleek nuttig: een enkele hapering daargelaten verliep de raadsvergadering vlotjes.

De bijdrage van uitgerekend het enige raadslid dat zijn ergernis over digitaal vergaderen kenbaar maakte, de recent uit Forum voor Democratie gezette Anton van Schijndel die nu de Liberaal Conservatieve Fractie vertegenwoordigt, kwam het slechtst door. ‘Uw internetverbinding is niet zo goed’, probeerde plaatsvervangend voorzitter Rik Torn hem nog mee te geven terwijl uit de mond van Van Schijndel nog net was te horen dat ‘we hier zo snel mogelijk mee moeten ophouden!’

Inhoudelijk ging het woensdag in de Amsterdamse raad voor alles om de coronacrisis, de oorzaak van de eerste digitale vergadering. De hoofdstad vreest alleen voor dit jaar af te stevenen op een begrotingstekort van 275 tot 360 miljoen euro nu allerlei inkomsten uitblijven (vooral toeristenbelasting en parkeeropbrengsten) en juist extra geld moet worden uitgetrokken om de crisis te bestrijden.

‘De economische zwakheden van de stad worden nu duidelijk blootgelegd’, concludeerde ChristenUnie-raadslid Don Ceder. ‘We zijn te afhankelijk van bezoekers.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden