Amsterdamse raad tegen contract Audi met Stedelijk

Een flinke meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad maakt bezwaar tegen het sponsorcontract tussen het Stedelijk Museum en autofabrikant Audi. Nu ook de PvdA zich tegen het gewraakte voorstel keert, staat de bouw van een nieuwe vleugel op losse schroeven....

Van onze verlaggeefster

De weerstand van de diverse fracties is niet alleen gericht tegen het contract met Audi, waarin de sponsor als tegenprestatie een vitrine met de nieuwste automodellen in het museum vraagt. Meer algemeen zet de raad ook vraagtekens bij de noodzaak van vergaande private inmenging in een gemeentelijk instituut.

Dat zette kwaad bloed bij Stedelijk Museum-directeur Rudi Fuchs, die ontkent dat Audi zeggenschap krijgt in inhoudelijke museumbeleid. Mocht de autonomie van het museum tóch aangetast worden, dan betekent dat mijn vertrek, verklaarde hij voor de Amsterdamse tv-zender AT5.

De bezwaren vam de gemeenteraad bevreemden hem, omdat diezelfde raad het Stedelijk Museum in het kunstenplan van 1993 de opdracht gaf naar een publiek-private samenwerking te zoeken. Alleen zo kon de Nieuwe Vleugel van het museum worden gefinancierd. Het museum is van plan de Sandbergvleugel te slopen en daarvoor een nieuwe aanbouw neer te zetten. Omdat de gemeente dat niet wil betalen, werd naar particuliere financiering gezocht. Ondanks wat daarover in het kunstenplan staat, pleit de raad nu voor een heroverweging van die publiek-private samenwerking.

VVD en D66 reageerden gisteren furieus op 'de ommezwaai' die de PvdA woensdag in een commissievergadering maakte en ondanks het besloten karakter van de bijeenkomst ook prompt in de openbaarheid bracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden