Amsterdamse raad bijeen: binnen paar uur duidelijk wie nieuwe burgemeester wordt

In Amsterdam is de gemeenteraad begonnen aan de benoemingsvergadering voor de nieuwe burgemeester. Even over half drie vanmiddag vroeg raadsvoorzitter Rik Torn om de zaal te ontruimen zodat achter gesloten deuren vergaderd kon worden over een geheim punt. Ingewijden bevestigden al snel dat het over de benoeming van de nieuwe burgemeester zou gaan. 

De gemeenteraad van Amsterdam is bijeen om te vergaderen over de benoeming van de nieuwe burgemeester.Beeld Marlena Waldthausen

Tijdens de geheime vergadering legt de vertrouwenscommissie twee voorkeurskandidaten aan de raad voor. Wie dat zijn, is geheim, maar verschillende bronnen melden dat het gaat tussen GroenLinks-kopstuk Femke Halsema en oud-wethouder Carolien Gehrels (PvdA).

De afgelopen dagen berichtten Het Parool en De Telegraaf over onenigheid binnen de twaalfkoppige vertrouwenscommissie over de vraag wie van de twee vrouwen zij als hun voorkeurskandidaat zouden voordragen. Overigens maakt dat voor de stemming die vanmiddag plaatsvindt niet per se iets uit. Nu bepaalt de gemeenteraad en zijn de stemverhoudingen anders dan in de vertrouwenscommissie. Acht jaar geleden was Annemarie Jorritsma bijvoorbeeld de eerste keus van de vertrouwenscommissie. De raad stemde uiteindelijk voor Eberhard van der Laan.

Normaal gesproken duurt de benoemingsvergadering niet langer dan een uur. Maar er zijn gevallen bekend waarbij de raad er wel vier uur voor nodig had. Onduidelijk is nog hoe de uitslag naar de vergadering bekendgemaakt zal worden. Normaal gesproken deelt de waarnemend burgemeester direct na de stemming mee wie de voorkeurskandidaat is die de raad aan de Koning voorstelt. Een andere mogelijkheid is dat de Commissaris van de Koning via een persbericht laat weten wat de uitslag is.

Beeld Marlena Waldthausen

Waarom duurt het zo lang?

Ruim negen maanden wacht Amsterdam al op een nieuwe burgemeester. Waarom duurt het allemaal zo lang?

Onderzoek naar lek

De Rijksrecherche begint in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek naar een mogelijk lek in de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester voordraagt.

Tweede ronde

Wegens onvoldoende goede reacties werd de vacature voor het burgemeesterschap opnieuw opengesteld. Maar een tweede sollicitatieronde, was dat wel een goed idee?

Een nieuwe burgemeester vind je zo maar niet

In Den Bosch en Zaanstad ontstond tumult en in Amsterdam is de sollicitatietermijn verlengd. Hoe komt het dat topkandidaten niet staan te dringen voor zo’n prestigieuze functie?

Commentaar: Waarom laten we inwoners niet gewoon hun eigen burgemeester kiezen?

De huidige procedure van het benoemen van burgemeesters levert te weinig serieuze gegadigden op. Lees hier het Commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden