Amsterdamse politiechef ontslagen wegens privé-uitgaven met politiegeld

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit is ontslagen ‘wegens zeer ernstig plichtsverzuim’. Dat heeft korpschef Erik Akerboom vrijdag bekendgemaakt. De commissaris ‘bekostigde jarenlang en stelselmatig privé-uitgaven met geld van de politie’. Ook maakte hij misbruik van zijn bevoegdheden en deelde vertrouwelijke informatie met derden.

De politie deed in mei 2016 aangifte van verduistering door Smit, die jarenlang politiebaas was van het district Oost van het voormalige korps Amsterdam-Amstelland. Uit onderzoek was gebleken dat hij jarenlang op kosten van de politie familieleden mee uit eten nam. Tussen 2009 en 2015 schafte hij op kosten van de politie honderden kaarten voor voetbalwedstrijden in de Arena, concerten in de Ziggo Dome en andere evenementen aan.

‘Of hij nam deze kaarten gratis aan van de organisatoren’, aldus de politie in een verklaring. Volgens de politie was het Smit zelf die in veel gevallen om die gratis kaarten verzocht. De tickets werden ofwel door de commissaris zelf gebruikt of weggegeven aan familie, kennissen en collega’s.

Seizoenskaart

Ook raadpleegde de commissaris politiesystemen voor privédoeleinden en deelde hij deze vertrouwelijke informatie met anderen. Tevens misbruikte Smit zijn positie als commissaris om een seizoenskaart en een woning te regelen voor iemand anders met wie hij een ‘vanuit politieoogpunt ongewenst privécontact onderhield’.

‘De gedragingen van de commissaris zijn op tal van punten in strijd met zowel de regels als met de normen en waarden van de politie en daarmee onaanvaardbaar’, aldus korpschef Akerboom. De misdragingen zijn zo ernstig dat volgens hem alleen strafontslag op zijn plaats is.

De politie onderzoekt nog of in het verlengde van deze zaak meer politiemensen interne regels hebben overschreden. Uit een eerste oriënterend onderzoek is gebleken dat elf andere politiemensen mogelijk regels hebben geschonden, bijvoorbeeld door kaarten van de commissaris aan te nemen. Als de gedragingen van de betrokken politiemedewerkers daadwerkelijk zijn aan te merken als plichtsverzuim, zal de politie besluiten over passende disciplinaire strafmaatregelen.

In het voormalige politiekorps Amsterdam-Amstelland hadden de districten de beschikking over een eigen budget. De ontslagen commissaris ‘beïnvloedde de controlesystemen om ongemerkt politiebudget aan te wenden voor privégebruik’, aldus de verklaring van de politie. In de nieuwe politieorganisatie beschikken de districten niet meer over zo’n eigen budget.

46 jaar trouwe dienst

‘Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 trouwe dienst erg zwaar’, zei Smit in een reactie tegen De Telegraaf. Volgens hem profiteerden meer hooggeplaatste politiemensen van gratis kaartjes. De ontslagen politiechef wordt ook nog strafrechtelijk vervolgd voor jarenlange verduistering van overheidsgeld en andere misdragingen.

Hij is in korte tijd de tweede vooraanstaande politiefunctionaris die moet vertrekken wegens wangedrag. Eerder werd de voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie Frank Giltay oneervol ontslagen wegens verkwisting van tienduizenden euro’s aan dure etentjes, drank en feestjes. Ook overtrad hij interne regels door bevriende adviseurs in te huren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden