Amsterdamse notaris Bart Voorwinde met onmiddellijke ingang geschorst

'Deze notaris mag geen seconde langer actief zijn'

De Amsterdamse notaris Bart Voorwinde is vorige week vrijdag met onmiddellijke ingang geschorst. De exacte reden van de schorsing is niet bekendgemaakt, maar er is sprake van verdenking van een 'zeer ernstige zaak', zegt Marijke Kaptein, directeur van het Bureau Financieel Toezicht. 'Deze notaris mag geen seconde langer actief zijn.'

Foto thinkstock

Het Bureau Financieel Toezicht kreeg donderdagmiddag 'een signaal' binnen dat volgens Kaptein aanleiding was om 'met spoed een klacht in te dienen bij de tuchtkamer voor het notariaat.' De aard van de klacht was vervolgens voor de tuchtkamer ernstig genoeg om te besluiten tot onmiddellijke schorsing van notaris Voorwinde. Een spoedschorsing komt maar enkele keren per jaar voor. 'Er zijn geen levens in het geding, maar het gaat wel om heel veel geld dat is verdwenen', aldus Kaptein, die inhoudelijk niet veel meer over de zaak wil zeggen.

Momenteel doet het Bureau 'inventariserend onderzoek' en is een waarnemer aangesteld om orde op zaken te stellen. Die moet 'voorkomen dat er nog meer geld van de rekening verdwijnt'. De notaris blijft op non-actief zolang het onderzoek naar de veronderstelde misstanden loopt.

Voorwinde werd al tweemaal eerder geschorst, zo blijkt uit het register van Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). In november 2016 werd hij gedurende een maand op non-actief gesteld na een klacht van een klant. In januari dit jaar werd de notaris voor een half jaar geschorst na een klacht van de toezichthouder Bureau Financieel Toezicht na 'geknoei met de derdengeldenrekening', aldus Kaptein. Zo'n rekening is bedoeld om geld te bewaren dat derden aan een notaris hebben toevertrouwd, bijvoorbeeld door een koper van een woning.

Notarissen kunnen uit hun ambt worden ontzet na een ernstig vergrijp of een strafrechtelijk misdrijf, zoals faciliteren van faillissementsfraude of vastgoedfraude.

Het kantoor van Voorwinde reageerde vandaag niet op verzoeken om commentaar.

Meer over