NieuwsAdvies Kunstraad Amsterdam

Amsterdamse Kunstraad: bezuinig licht op grote culturele instellingen

Op enkele grote culturele instellingen in Amsterdam, zoals theatergroep ITA en het Concertgebouw, moet licht worden bezuinigd om andere instellingen een kans tot groei te geven of te kunnen belonen voor hun goede plannen.

Het Concertgebouw in Amsterdam heeft net het Mahler Festival Online achter de rug, of het presenteert al de plannen voor een echt Mahler-festijn over een jaar. Beeld ANP
Het Concertgebouw in Amsterdam heeft net het Mahler Festival Online achter de rug, of het presenteert al de plannen voor een echt Mahler-festijn over een jaar.Beeld ANP

Dat is in een notendop het advies dat de Amsterdamse Kunstraad maandag heeft uitgebracht over de culturele subsidies van de gemeente Amsterdam in de periode 2021-2024.

Volgens het bijna 400 pagina tellende advies Om de stilte heen moet naast ITA en het Concertgebouw de komende vier jaar ook minder gemeentegeld gaan naar Frascati, Muziekgebouw aan ’t IJ, het dansdeel van Nationale Opera & Ballet en het dansgezelschap ICK Amsterdam. Het gaat om relatief geringe bezuinigingen; ITA zou bijvoorbeeld zijn huidige jaarlijkse gemeentesubsidie van ruim 10,1 miljoen zien afnemen tot 10 miljoen. Het Concertgebouw krijgt nu ruim een miljoen en zou vanaf volgend jaar volgens de raad nog maar 950 duizend euro ontvangen (flink minder overigens dan de gevraagde steun van bijna 1,4 miljoen).

Drie instellingen moeten volgens de Amsterdamse Kunstraad extra subsidie van de gemeente krijgen. Het documentairefestival Idfa ontvangt nu ruim 630 duizend euro, maar dat mag volgens het advies 800 duizend euro worden omdat de instelling een ‘uitstekend plan’ heeft ingediend en mag worden ‘beloond voor de prestaties in de afgelopen jaren’. Likeminds, een ontwikkelplaats voor theater, en Waag, dat op het kruispunt opereert van kunst, wetenschap en technologie, zouden ook meer geld moeten krijgen.

Afspiegeling

De Amsterdamse Kunstraad heeft ook geadviseerd welke culturele instellingen moeten worden toegevoegd aan de ‘basisinfrastructuur’, alle instellingen die in de periode 2021-2024 gemeentesubsidie krijgen van in totaal 73,5 miljoen euro per jaar. Vooraf heeft de gemeente al 21 instellingen aangewezen die hierin opgenomen worden omdat zij van groot belang zijn voor het culturele leven in Amsterdam en daarbuiten. Per 1 januari komen er 14 instellingen bij. Op deze manier wil de Amsterdamse wethouder van Cultuur, Touria Meliani (GroenLinks), bewerkstelligen dat er meer vernieuwing komt en het stelsel een betere afspiegeling is van de stad.

De Kunstraad moest voor die 14 plekken uit 28 aanvragen kiezen en zegt dat de selectie lastig was. Uiteindelijk is gekozen voor de Appel, CBK Zuidoost, Waag, ICK Amsterdam, ISH, SLAA, Pakhuis de Zwijger, Nederlands Blazers Ensemble, Amsterdam Sinfonietta, Asko| Schönberg, Cappella Amsterdam, Nowhere, Likeminds en ROSE stories.

Binnenkort beslist het college van burgemeesters en wethouders van Amsterdam welke instellingen deel zullen gaan uitmaken van de basisinfrastructuur en hoe het beschikbare geld wordt verdeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden