'Amsterdamse dancefeesten voortaan drugsvrij'

Amsterdamse dancefeesten moeten voortaan drugsvrij zijn. Dat bepleit het college van burgemeester en wethouders.

ANP

De verantwoordelijkheid voor de aanpak van drugsgebruik en -handel komt te liggen bij de organisator van het evenement.

Slaagt die er niet in de feesten drugsvrij te houden, dan kan dat gevolgen hebben voor de vergunningverlening. Hoewel de dance-events volgens het college bij het Amsterdamse uitgaansleven horen en van culturele en economische betekenis zijn voor de stad, horen er geen drugs bij.

Volgens de gemeente scharen ook zorginstellingen, het Openbaar Ministerie, de politie en organisatoren van dancefeesten zich achter dit uitgangspunt.

Bij de aanpak van drugs kampen de betrokken partijen met verschillende dilemma's. De politie constateert op feesten vaak openlijk drugsgebruik, waaronder bezit van en handel in harddrugs.

Aangezien dit is in strijd met de Opiumwet en de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), moet de overheid hiertegen optreden. Maar dit kan ook gevolgen hebben voor bereikbaarheid van de hulpverlening en daarmee ook voor de gezondheid van bezoekers van dance-events.

De vrees bestaat dat bezoekers drugscontroles gaan omzeilen door bijvoorbeeld langer werkende drugs zoals speed te kiezen of voorafgaand aan het feest meer te slikken. Volgens de gemeente hebben de betrokken partijen geprobeerd een zo goed mogelijke balans te vinden. De gemeenteraad moet zich nog buigen over het voorstel.

De organisatie moet er volgens het plan voor zorgen dat het feest ordelijk verloopt. Zo moet er een adequate toegangscontrole zijn. Als blijkt dat een bezoeker harddrugs bij zich heeft, draagt de organisator deze persoon over aan de politie. Die vangt overtreders op en observeert of de organisatie en beveiliging goed handelen.

Het Openbaar Ministerie (OM) moet zorgen voor een eenduidig beleid voor alle dancefeesten. Justitie maakt naar verwachting in maart bekend welke hoeveelheid harddrugs tot vervolging leidt. Bij softdrugs is dat nu maximaal 5 gram.

De politie voert al langer een zogeheten zerotolerancebeleid op dancefeesten. Dat leidde tot strenge controles.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden