Amsterdamse daklozen verkopen koffie aan reizigers

AMSTERDAM (ANP) - ,,Mogge, kopje koffie mevrouw?'' Het is nog een beetje wennen voor Uli, een van de eerste daklozen die namens de stichting Mijn Koffie vanaf maandag koffie verkoopt aan reizigers in Amsterdam. Een klein uurtje nadat hij is begonnen, had hij ,,nog maar'' twintig kopjes verkocht.

,,Het is stil vandaag. We waren even vergeten dat op 1 mei, de dag van de arbeid, veel mensen vrij zijn.''

Uli staat achter het Centraal Station bij de veerpont. Hij is herkenbaar aan een grote zwarte rugzak met de tekst 'mijnkoffie.com'. In die tas zit een tank met 9 liter (45 kopjes) Douwe Egberts-koffie, de hoofdsponsor van het project.

Zijn vier collega's staan op andere locaties in de stad. Niet op de metrostations, zoals in eerste instantie de bedoeling was, want dat heeft het gemeentelijk vervoersbedrijf (GVB) verboden. Nu staan de daklozen in de directe omgeving. Het is de bedoeling dat uiteindelijk op 150 plekken in de stad een verkoper staat.

Niet op perrons

Fred Goossens, voorzitter van de stichting, baalt ervan dat zijn verkopers niet op de perrons mogen komen. Het GVB is echter van mening dat de verkoop in strijd is met de huisregels, die onder meer voorschrijven dat het nuttigen van hete dranken in de metro te gevaarlijk is.

Tot die tijd staat Uli bij de veerpont. Hij geeft toe dat hij het nog een beetje lastig vindt om zijn koffie aan de man te brengen, maar verwacht dat als de reizigers straks een beetje aan hem gewend zijn, ze uit zichzelf naar hem toe komen. Bovendien krijgen de daklozen deze week een speciale cursus van de hoofdsponsor, waarbij ze wat verkooptechnieken wordt bijgebracht. ,,Want koffie is wel heel wat anders dan de daklozenkrant'', vindt Uli. ,,Hier hebben mensen haast. Helemaal als ze van de pont afkomen, dan moeten ze gauw de trein halen. Bij een winkel hebben ze meer tijd.''

Maar klagen doet Uli niet. Hij is allang blij dat hij bij de stichting terecht kan. Hij en zijn vrouw Ingrid hebben negen en elf jaar zonder vaste verblijfplaats geleefd. Nu ze voor Mijn Koffie werken, hebben ze eindelijk een dak boven hun hoofd. Weliswaar een caravan zonder stromend water en elektriciteit, maar dat komt nog wel goed, verzekert Goossens. ,,We moeten eerst geld verdienen hè.'' Uli vindt het allang best. ,,Ik ben een zigeuner. Heb altijd in een caravan gewoond en wil er ook sterven.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden