Amsterdamse collegepartijen kibbelen liefst over feilen

Net als op het Binnenhof in Den Haag lijken de paarse collegepartijen in Amsterdam uitgekeken op elkaar. In de campagnes wordt de nadruk gelegd op wat andere partijen niet, of zelfs fout deden....

De verkiezingscampagnes in Amsterdam worden gekenmerkt door geruzie, verwijten en kleine schandaaltjes. Niet alleen wordt er een gemeenteraad gekozen, ook komen er nieuwe bestuurders in de deelraden. Zij bestieren wijken zo groot als middelgrote steden. En het Amsterdamse centrum krijgt voor het eerst zijn eigen burgemeester.

Net als in politiek Den Haag regeren in Amsterdam de paarse partijen PvdA, VVD en D66. Tot een jaar geleden deed GroenLinks ook aan het college mee, maar die partij stapte eruit na een conflict over het functioneren van de sociale dienst. En net als in politiek Den Haag houden de drie partijen niet meer van elkaar en willen ze het liefst met andere partijen in zee.

Daarom maken de partijen elkaar in de campagnes vooral verwijten. Iedereen heeft de afgelopen vier jaar te weinig gedaan aan de problemen in de stad. De VVD geeft te veel geld uit aan een wellicht overbodige terminal in de haven. D66 doet niets aan de kunsten, de PvdA bouwt te weinig woningen, GroenLinks heeft de werkloosheid niet aangepakt.

De kiezers worden niet getrakteerd op zaken die de laatste vier jaar wel zijn bereikt. Het lijkt wel of geen enkele partij er trots op is de afgelopen periode de stad te hebben bestuurd.

De kiezers worden wel vermaakt met kleine schandaaltjes. In deelraad Westerpark, waar veel krakers en ex-krakers wonen, blijkt GroenLinks-lijsttrekker Fred Kramer te hebben gespeculeerd met een woning aan de Silodam. Tonnen heeft hij verdiend door de aankoop van een woning, die hij zonder er zelf in gewoond te hebben weer van de hand deed. En afgelopen weekeinde wist Het Parool te melden dat er wel heel veel bestuurders en ambtenaren in het zeer gewilde nieuwbouwproject wonen.

Ook beoogd PvdA-fractievoorzitter Herman Marres zit in de beklaagdenbank. Hij is in conflict met de gemeente over de zogeheten fluisterbootjes: stille grachtenbootjes die zouden kunnen worden verhuurd aan toeristen. Door een fout van de gemeente mag hij zijn bootjes niet laten varen en moet hij de al aangelegde steigers verwijderen. Marres' bedrijf vraagt nu zeven miljoen euro schadevergoeding.

'Een buitenzinnig bedrag', oordeelt Jaap Wertheim, beëdigd taxateur van bedrijven en onafhankelijk in het conflict. 'De waarde van de onderneming is afhankelijk van misgelopen winsten, kasstromen en investeringen. Voor zo'n schadevergoeding zou je een omzet van tien à vijftien miljoen euro moeten halen. Dat kan niet.' Ofwel: een sociaal-democraat probeert de gemeenschap vele miljoenen afhandig te maken. Marres heeft wel gesteld niet in de gemeenteraad zitting te nemen als de kwestie niet is afgehandeld.

De centrumbewoners kiezen voor het eerst een raad en dus een nieuwe burgemeester. Dat zal een vrouw worden. PvdA, GroenLinks en VVD strijden om de eerste plaats en hebben alledrie een vrouwelijke lijsttrekker. Ook hier speelt een klein relletje. Nummer 3 op de CDA-lijst, Michael Veling, blijkt een koffieshophouder te zijn, terwijl het CDA in zijn landelijke verkiezingsprogramma stelt dat het afgelopen moet zijn met het drugsgebruik thuis, op straat en in de koffieshop. Veling: 'Als ik een tip aan de kiezer mag geven: neem politici in verkiezingstijd nooit serieus.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden