Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft longkanker: 'Weinig reden tot optimisme'

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft uitgezaaide longkanker met 'weinig hoopgevende' vooruitzichten op genezing. Dat heeft de PvdA-burgemeester vrijdag geschreven in een open brief met als aanhef 'lieve Amsterdammers'.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in december 2016. Beeld null
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in december 2016.

Zelf kreeg Van der Laan de diagnose deze week te horen van zijn artsen op het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. De komende tijd hoopt hij dat er meer duidelijk zal worden over de aard van de prognose. Hij wil 'graag nog een poosje uw burgemeester blijven'. Wel verwacht hij dat hij de komende tijd meer taken zal overdragen aan de wethouders in zijn college.

Van der Laan (61) was in 2013 ook al kanker vastgesteld, toen aan zijn prostaat. Na zijn herstel bleef de burgemeester - vader van twee volwassen en drie jonge kinderen - roken. Bij schorsingen in de gemeenteraad snelde hij zich regelmatig naar de dichtstbijzijnde rookplek. Afgelopen zomer lukte het hem om de sigaretten vaarwel te zeggen. Een half jaar later blijkt dat het hem niet heeft kunnen behoeden voor de ernstigste rokerskwaal.

Veel Amsterdammers reageerden vrijdag geschokt op het bericht. Op Twitter en Facebook regende het meelevende reacties van bekende en onbekende Amsterdammers, waarin sommigen de hoop uitspraken de het 'de Johan Cruijff onder de burgemeesters' wel zou lukken de longkanker de baas te worden.

De steunbetuigingen bevestigen de populariteit van de burgemeester, die in 2009 beoogd kandidaat Annemarie Jorritsma het nakijken gaf. Die populariteit bleek ook al tijdens zijn herbenoemingsprocedure in 2015. In enquêtes antwoordde maar liefst driekwart van de ondervraagde Amsterdammers dat ze graag zouden zien dat Van der Laan een tweede termijn van zes jaar zou krijgen. Gemiddeld beoordeelden ze hem met een 7,7.

Hoofdstedelijk chauvinistisch

Amsterdammers waarderen zijn bestuursstijl, die erop neerkomt dat hij nooit met meel in de mond praat. Ook is hij onvervalst hoofdstedelijk chauvinistisch en altijd direct ter plaatse wanneer ergens in de stad iets is gebeurd dat niet door de beugel kan.

Zijn doortastendheid heeft hem afgelopen jaar overigens ook een paar kleerscheurtjes opgeleverd. Zo moest Van der Laan zijn beleid rond het sluiten van coffeeshops aanpassen, nadat er diverse beschietingen waren geweest. Voorheen liet hij beschoten coffeeshops direct drie maanden sluiten, maar daardoor werd het voor duistere figuren juist aantrekkelijk om coffeeshops 'out of business' te schieten.

De ziekte van Van der Laan is een klap voor de Partij van de Arbeid in de hoofdstad. Sinds de voor de sociaal-democraten zo desastreus verlopen verkiezingen van 2014 is de burgemeester het belangrijkste rode boegbeeld in de stad die begin deze eeuw nog een absolute PvdA-meerderheid in de gemeenteraad had.

Als PvdA'er geeft Van der Laan leiding aan een college van D66, SP en VVD. En dankzij zijn jarenlange ervaring in de Amsterdamse politiek - hij begon er in de jaren tachtig als wethoudersassistent van de roemruchte banketbakker-wethouder Jan Schaefer - weet hij zich die ogenschijnlijk onpartijdige positie vaak toch slim te profileren als PvdA'er.

Afgelopen zomer hield hij bijvoorbeeld een toespraak over de drukte in de binnenstad, die volgens hem de spuitgaten uitloopt. Het is een onderwerp waar hij formeel heel weinig over te zeggen heeft. Maar door openlijk te filosoferen over 'oplossingrichtingen' bracht hij verantwoordelijk wethouder en D66-wondergirl Kajsa Ollongren toch in verlegenheid als te weinig strijdvaardig. In aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen in 2018 kan de gehavende sociaal-democratie in de stad zo'n oude krijger maar moeilijk missen.

Brief

Lieve Amsterdammers,

Met deze brief breng ik u op de hoogte van slecht nieuws.

Deze week is bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd. Hoewel er de komende tijd meer duidelijk zal worden over de aard en de prognose, lijkt het er op dat de diagnose weinig reden geeft voor optimisme.

Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B&W, op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt. Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester. Wel zullen uiteraard de komende tijd bepaalde taken en openbare optredens worden overgenomen door de andere leden van het college van B&W. Intussen ben ik in goede handen van mijn naasten en van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Mocht er aanleiding toe zijn dan informeer ik u nader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden