NieuwsBurgemeester

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil hoedster van de vrijheid zijn

Met een lofzang op de vrijheid heeft Femke Halsema donderdagmiddag het burgemeesterschap van Amsterdam aanvaard.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, nadat ze net benoemd is in de raadszaal van het gemeentehuis van Amsterdam. De belangrijkste opgave die Halsema wacht, is volgens haar ‘te hoeden over de vrijheid’. Beeld EPA

‘Het wezen van Amsterdam is de belofte van vrijheid. De belofte dat je hier in Amsterdam je geluk kunt najagen, dat je je lot in eigen hand kunt nemen’, zei Halsema in een speech die zij eerder was begonnen met dezelfde woorden die haar voorganger Eberhard van der Laan acht jaar geleden bij zijn beëdiging gebruikte. Hij zei destijds dat hij het in hem gestelde vertrouwen beschouwde als een groot cadeau. Halsema: ‘Ik had het niet beter kunnen zeggen en ik wil ook niet in een boogje om Eberhard heen lopen. Eberhard was uitzonderlijk, de Damsko Strijder die ons de lieve omgangsvormen toewenste die hij zelf voorleefde. Ik sta op de schouders van reuzen.’

Geweld in de stad

De belangrijkste opgave die Halsema wacht, is volgens haar ‘te hoeden over de vrijheid’. Als eerste noemde ze daarbij de strijd tegen de heftige drugscriminaliteit in de stad, met een verwijzing naar de brute liquidatie begin dit jaar van Mohammed Bouchikhi. De stagiair werd in een Amsterdams buurthuis voor de verkeerde aangezien en voor de ogen van jonge kinderen met een automatisch wapen afgemaakt.

Met het voorbeeld van een recentelijk mishandelde dragqueen stond ze stil bij alle bevolkingsgroepen die zich in de stad steeds meer bedreigd voelen. ‘Of je nu een jonge transgender bent, een Joodse man met pijpekrullen, een gesluierde vrouw, een islamitische homoseksueel: de komende jaren zult u mij altijd aan de zijde vinden van al die mensen die vreedzaam het recht opeisen om anders, of zichzelf, te mogen zijn.’

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, nadat ze net benoemd is in de raadszaal van het gemeentehuis van Amsterdam. Beeld EPA

Remkes verlaat

Tijdens de beëdigingsplechtigheid, die door de verlate komst van commissaris van de Koning Johan Remkes uitliep, benadrukten ook de andere sprekers herhaaldelijk voor welke grote uitdagingen de stad staat. Waarnemend burgemeester Van Aartsen waagde zich aan enkele stevige vingerwijzigingen voor Halsema en de gemeenteraad. Meer agenten en een minder vrijzinnige houding tegenover drugsgebruik zijn volgens hem hard nodig in de hoofdstad.

Ook zei Van Aartsen dat er hard moet worden gewerkt aan de infrastructuur van de snelgroeiende hoofdstad, om de drukte en de welvaart beter over de stad te kunnen gespreid spreiden. ‘Zodra volgende week de champagne is gedronken ter ere van de Noord-Zuidlijn, moeten de graafmachines direct weer verder aan het werk. De metro doortrekken naar Schiphol en Zaanstad.’ Ook pleitte hij voor betere en snellere treinverbindingen met de rest van het land.

Amsterdam Noord

Femke Halsema legde bij haar opmerkingen over de enorme groei van de stad vooral de nadruk op de mensen die daar niet van profiteren. Zij begint, zo zei ze, haar eerste werkdag vrijdag in Amsterdam Noord. Daar zal ze praten met de bewoners die het gevoel hebben dat de welvaart van de stad aan hen voorbijgaat terwijl er intussen wel buslijnen verdwijnen.

Haar speech eindigde met een traan in de stem: ‘Het is een ongelofelijk voorrecht om Amsterdam te mogen dienen.’'

INTERVIEW FEMKE HALSEMA: ‘IK MOET HET OLIEMANNETJE ZIJN OF ZO U WILT HET OLIEVROUWTJE ZIJN IN EBERHARDS GROTE SCHOENEN’

Ze heeft zo haar mening over de bijkans agressieve aanvallen die haar, ver voor haar benoeming, ten deel vielen. Maar Femke Halsema is sinds donderdag burgemeester van Amsterdam. ‘Ja, ik bezit de stevigheid en de kalmte om de stad te helpen in moeilijke perioden.

DEZE ZES MENSEN WORDEN DE GROOTSTE LASTPOSTEN VOOR BURGEMEESTER HALSEMA

Van uitgeprocedeerde asielzoekers tot de brandweer: de zes grootste problemen voor Femke Halsema aan de hand van vijf bekende Amsterdammers en één Hagenees.

INSPIRATIE VOOR FEMKE HALSEMA: IN DEZE FILMS EN SERIES ZIJN VROUWEN DE BAAS

Ter gelegenheid van de burgemeestersbenoeming van Femke Halsema vroegen we filmrecensent en columnist Floortje Smit naar films en tv-series waarin vrouwen de baas zijn. 

PROFIEL: VOOR FEMKE HALSEMA KOMT IN AMSTERDAM ALLES SAMEN

Toen haar naam voor het eerst viel als mogelijke opvolger van Eberhard van der Laan, kreeg Femke Halsema van alle kanten harde kritiek. Toch wordt zij de nieuwe burgemeester van de hoofdstad. In het logge Amsterdamse stadhuis wacht haar een zware taak, maar de functie heeft álles waar Halsema al jaren gepassioneerd mee bezig is.

ANALYTISCH STERKE FEMKE HALSEMA MOET NOG WEL WAT AMSTERDAMSE HARTEN VEROVEREN

In april legden we Halsema langs de meetlat van de vertrouwenscommissie. Lees dat hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden