nieuwsAmsterdam

Amsterdamse boa’s mogen niet staken op Koningsdag

De Amsterdamse buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen aan het begin van de avond op Koningsdag niet staken. Juist op die ene dag – wanneer vermoedelijk 700 duizend niet-Amsterdammers naar de hoofdstad komen en vanaf zes uur ’s middags weer weggaan – zijn de boa’s ‘onmisbaar’ om de openbare veiligheid in goede banen te leiden.

Oranjefans komen aan op station Amsterdam Centraal om in de hoofdstad Koningsdag te vieren.Beeld ANP

Dat oordeelde de Amsterdamse kortgedingrechter vrijdag in een rechtszaak die door de gemeente Amsterdam tegen de boa-vakbonden was aangespannen. Boa’s eisen van hun werkgever, de gemeente, verdedigingsmiddelen zoals pepperspray en een wapenstok om zich beter te kunnen verweren tegen agressie. Amsterdam willigt die eis niet in. Na maanden van publieksvriendelijke acties (geen bonnen uitschrijven) wilden de boa’s op de avond van Koningsdag drie uur lang het werk neerleggen.

De rechter heeft dat plan vrijdag van tafel geveegd, maar heel teleurgesteld konden de vakbonden en de vele in de rechtszaal aanwezige boa’s niet zijn. ‘Nog nooit heeft iemand zo mooi verwoord hoe onmisbaar de boa is en dat ook erkend moet worden dat de veiligheid van boa’s gevaar loopt’, zei Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. ‘Eigenlijk hebben we dit kort geding gewonnen.’

Kuin komt tot die opvatting omdat de rechter korte metten maakte met een groot deel van de argumentatie die de gemeente Amsterdam aanvoerde voor het gevraagde verbod op staking. Volgens de gemeente betrof het hier een ‘politieke actie’ waarin geen rol is weggelegd voor Amsterdam, maar in feite politiek Den Haag wordt aangesproken. De minister van Justitie bepaalt namelijk of boa’s al dan niet met ‘wapens’ (zelf spreken ze over verdedigingsmiddelen) worden toegerust.

Overleg over arbeidsomstandigheden

Volgens de rechter is geen sprake van een politieke actie maar eisen de boa’s van hun werkgever dat die zich meer inspant voor hun veiligheid. Alleen al in Amsterdam waren vorig jaar zeshonderd meldingen van boa’s die het slachtoffer werden van verbaal en/of fysiek geweld. De rechter liet vrijdag in zijn vonnis doorschemeren dat het eisen van een betere uitrusting deel uitmaakt van het overleg over arbeidsomstandigheden.

Op zo’n overleg kan meer druk worden uitgeoefend door middel van een staking. In principe is dat toelaatbaar, oordeelde de rechter. Ook ambtenaren hebben stakingsrecht, zo is in meerdere arresten door de Hoge Raad vastgelegd. Maar werkgevers kunnen een verbod op staking opeisen als daar, vanuit een oogpunt van maatschappelijk belang, dringende redenen voor zijn.

Juist op Koningsdag, als de stad volloopt en alcohol- en drugsgebruik gedurende de dag tot ordeverstoringen kunnen leiden, moeten alle hulpdiensten maximaal inzetbaar zijn, oordeelde de rechter. Dus ook de boa’s, die volgens hem van groot belang zijn om de-escalatie te bevorderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden