Amsterdamse bètafaculteit kost meer dan 100 miljoen

De oprichting van een gezamenlijke bètafaculteit van de Amsterdamse universiteiten UvA en VU gaat tussen de 100 en 120 miljoen euro kosten. De ambitieuze plannen voor de Amsterdam Faculty of Science (AFS) zijn voorgelegd aan de colleges van bestuur van de twee universiteiten.

De faculteit van Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica FNWI van de UvA Beeld ANP
De faculteit van Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica FNWI van de UvABeeld ANP

Van het geraamde bedrag gaat er tussen de vijftig en zeventig miljoen euro naar het vormen van het samenwerkingsverband Amsterdam Academic Alliance. Het overige deel van budget is om te investeren in 'onderzoek waar een kwaliteitssprong' mogelijk is. Het AFS moet een van de 'leidende science-faculteiten van Europa' worden.

Als het plan in april wordt goedgekeurd, zullen aankomend jaar de eerste stappen gezet gaan worden. De AFS wordt de overkoepelende faculteit van de huidige Aard- en Levenswetenschappen en Exacte Wetenschappen-faculteiten (beide VU), samengevoegd met Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (UvA). In totaal zullen er zo'n 3000 medewerkers en 9000 studenten betrokken zijn bij de wetenschapsfaculteit.

Studieaanbod
De samenwerking heeft grote gevolgen voor het studieaanbod. Het aanbod van bacheloropleidingen (27) wordt met een derde verkleind. Het aantal masters (29) zal voor het grootste deel bestaan uit tweejarige programma's. Deze zijn ondergebracht in de vier domeinen Human Life Science, Science for Sustainability, Fundamentals of Science en Information Science - gevestigd op het Science Park en de Zuidas.

De schrijvers van het plan stellen een aantal concrete doelen voor de AFS. Het aantal high impact-publicaties (in belangrijke wetenschappelijke tijdschriften) moet met tien tot vijftien procent stijgen. Er moet 'een sterke interactie' komen met academische instellingen als NWO en KNAW. Met de oprichting van een graduate school op bèta-medisch gebied moeten ook de lijnen met de twee universitaire ziekenhuizen korter.

Financiën
Om dit allemaal te kunnen bekostigen wil het AFS een toename van ten minste twintig procent uit de derde geldstroom (bijvoorbeeld financiering vanuit een ministerie). Daarnaast moet het aantal NWO- en EU-subsidies moet omhoog.

De makers van het plan 'Propositie van het Bouwteam' stellen als doel om per 1 september 2014 een geïntegreerd AFS-onderwijsprogramma aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden