Amsterdamse Airbnb-hosts verdienen jaarlijks gemiddeld 3.800 euro

Het aantal toeristen dat via Airbnb accomodatie huurt in Amsterdam is vertienvoudigd sinds 2013. De toeristen brengen geld in het laatje, maar zorgen ook voor overlast.

Het afgelopen jaar hebben 575.000 mensen een woning in Amsterdam gehuurd via verhuurderswebsite Airbnb. Beeld ANP
Het afgelopen jaar hebben 575.000 mensen een woning in Amsterdam gehuurd via verhuurderswebsite Airbnb.Beeld ANP

Dankzij het verhuurplatform Airbnb heeft de Amsterdamse economie in 2015 een extra oppepper gekregen van bijna 400 miljoen euro.

Met deze zelfgemaakte som wil de verhuurderswebsite de aanzwellende kritiek op de activiteiten in de kiem smoren. Politici willen de vakantieverhuur van woonhuizen via Airbnb aan banden leggen, omdat de stad en met name het centrum hierdoor dreigt te 'verdisneyseren' of een groot pretpark dreigt te worden.

Afgelopen weekeinde meldde Airbnb dat vorig jaar liefst 575 duizend mensen in Amsterdam een woning gehuurd hebben via de site. Dat zijn er tien keer zoveel dan in 2013.

In totaal stelden al 14.200 Amsterdammers hun woning via de website beschikbaar. Gemiddeld stelden de verhuurders in 2015 hun woning 28 dagen open voor verhuur en ze verdienden daarmee gemiddeld 3.800 euro. Eenderde gebruikt de extra inkomsten om rond te kunnen komen. Bezoekers bleven gemiddeld 3,3 nacht in een verhuurde woning in Amsterdam.

Pandjesbazen misbruiken Airbnb

Je huis verhuren aan toeristen mag in Amsterdam, maar er gelden wel regels. Vastgoedspeculanten lappen die aan hun laars. Duizenden appartementen worden aangeboden als hotel.

Spreiding van stadsbezoek

Airbnb verwerpt de suggestie dat vooral panden in het centrum - één op zes - voor verhuur wordt gebruikt. Tweederde van de 14.200 verhuuradressen ligt juist buiten het centrum van de stad, 'wat leidt tot grotere spreiding van het stadsbezoek en economische voordelen heeft gebracht voor lokale ondernemers'. 'Van de gasten zegt 90 procent van Airbnb gebruik te maken om te voelen hoe het is als om echte bewoner, local, in de stad te leven.' Eenderde van de bezoekers zegt dat zij Amsterdam niet zouden hebben bezocht zonder Airbnb.

In totaal brengt Airbnb naar eigen zeggen 380 miljoen euro in het laatje van de stad - een optelsom van de huurinkomsten en de uitgaven van de bezoekers in Amsterdam.

Deeleconomie

Patrick Robinson, hoofd publieksvoorlichting noemt Amsterdam een speciale stad voor de site. 'Het is altijd een voorloper in de deeleconomie geweest en onze langlopende band met hen is één van de sterkste die we wereldwijd met steden hebben.'

Airbnb werd in 2008 opgericht in de Verenigde Staten. Sindsdien is het bedrijf, dat mensen in staat stelt hun eigen woningen te verhuren aan toeristen, explosief gegroeid. Het succes zorgt voor toenemende kritiek. Zo leidt de continue wisseling van toeristen in de verhuurde huizen tot geluidsoverlast voor andere bewoners. Nu mogen panden maximaal 60 dagen per jaar worden verhuurd. De PvdA wil het aantal dagen halveren. Maar er zouden ook panden het hele jaar worden verhuurd aan toeristen, wat tot vergroting van de woningnood leidt en oneigenlijke concurrentie met het hotelwezen. Vorig jaar werden in Amsterdam al 167 van deze zogenoemde illegale hotels gesloten. De PvdA wil daarom een vergunningplicht voor het verhuren via Airbnb zoals dat ook in Berlijn gebeurt.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken kondigde vrijdag een onderzoek aan naar de mogelijkheid om verhuurplatforms als Airbnb te verplichten om hun gegevens te delen met gemeenten in het belang van toeristenbelasting. Volgens een afspraak tussen Amsterdam en Airbnb int de verhuursite sinds 1 februari 2015 5 procent toeristenbelasting op elke boeking. Airbnb droeg 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting af aan de gemeente over 2015. Amsterdam kan echter niet controleren of dit bedrag ook strookt met het aantal boekingen in de hoofdstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden