Amsterdams ziekenhuis mag op verzoek laten testen op Down

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG is niet in overtreding als het voor zwangere vrouwen die daar zelf om vragen de 'Down-test' regelt. De test is in Nederland officieel alleen beschikbaar voor vrouwen die een verhoogd risico hebben op een kind met Down. Maar het OLVG regelt de test voor alle vrouwen die de test zelf willen betalen, maar biedt dit niet actief aan.

Beeld anp

Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft dat woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Schippers heeft nog geen standpunt ingenomen over het rapport. Begin maart spreekt de Tweede Kamer over de NIP-test waarmee zwangere vrouwen hun ongeboren kind op Down kunnen laten testen.

Het OLVG riskeert wel een boete van maximaal 900 duizend euro omdat de buisjes waarin het afgenomen bloed werd opgeslagen niet correct waren. De minister kan echter ook volstaan met een waarschuwing.

Voorlichtingsbijeenkomst

Uit de test blijkt ook het geslacht van de baby. Tot voor kort meldde het OLVG dat tegelijk met de uitslag aan de vrouw. Dat mag niet en daar is het OLVG mee gestopt. Vrouwen die het geslacht na de test toch willen weten kunnen dat zelf in België opvragen.

Het OLVG organiseert op woensdagmorgen voorlichtingsbijeenkomsten voor zwangere vrouwen die om de NIP-test hebben gevraagd.' Als de vrouw naar de NIPT vraagt, wordt ze verwezen naar een groepscounseling op woensdagochtend', schrijft de inspectie.

Als vrouwen na de voorlichting de test willen, dan neemt het OLVG bloed af dat vervolgens maar een testbedrijf in Antwerpen wordt vervoerd. 'Het OLVG zorgt ervoor dat na de uitslag de nazorg is geregeld', schrijft de inspectie. Zijn er geen afwijkingen, dan stuurt Gendia een mail. Maar zijn er wel afwijkingen dan neemt OLVG zelf contact op met de vrouwen. 'Hiervoor is gekozen opdat de gynaecoloog de zwangere hierin direct goed kan begeleiden', schrijft de inspectie. Sinds 2013 heeft het OLVG de NIP-test voor ruim tweeduizend vrouwen geregeld.

De bloedafname wordt vergoed via de basisverzekering, de test moeten de vrouwen zelf betalen. Dat kost naar verluidt 565 euro.

Politiek omstreden

De test is politiek omstreden. Een meerderheid in de Tweede Kamer is geneigd de test in Nederland toe te laten. Zij willen vrouwen de keuzevrijheid geven enerzijds om de test te gebruiken of niet en anderzijds te kiezen voor een kind met beperking of niet. De hamvraag is vervolgens of de test vergoed wordt door de verplichte verzekering tegen ziektekosten of niet. De CU en SGP keren zich tegen de test. Zij voorzien een 'Down-vrije' samenleving omdat vrouwen hun kind laten aborteren als dat Down heeft. Mocht de test worden toegelaten dan willen zij begeleiding van deze vrouwen.

De test is in België en Duitsland beschikbaar voor zwangeren. In Nederland is de test momenteel alleen beschikbaar voor vrouwen uit risicogroepen. Voor hen wordt de test vergoed via de basisverzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden