Amsterdams ziekenhuis maakte miljoenen winst op heroïne

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft jarenlang miljoenen euro's verdiend met de productie van heroïne. De drug werd door een dochterbedrijf van het ziekenhuis geproduceerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïne werd gebruikt voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners krijgen toegediend.

Ingang Slotervaartziekenhuis Beeld anp
Ingang SlotervaartziekenhuisBeeld anp

De heroïne-inkomsten van het ziekenhuis worden beschreven door journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad) in het boek 'De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak', dat vandaag verschijnt. Volgens hen heeft het ministerie jarenlang te veel betaald voor de productie.

Het Slotervaartziekenhuis zegt dat de heroïneproductie een rechtstreeks gevolg is van een politiek besluit. 'Een besluit dat een belangrijk maatschappelijk doel dient in het kader van de verslavingszorg.' Verslaafden zouden daardoor niet meer afhankelijk zijn van het criminele circuit. De winst ging volgens het ziekenhuis naar onderzoek en naar de gezondheidszorg.

De Tweede Kamer besloot in 2004 om de behandeling met heroïne toe te staan en de harddrug als geneesmiddel te registreren. Na een aanbestedingsprocedure ging de opdracht naar Di-AcetylM, een dochter van het Slotervaartziekenhuis. Het contract met het ministerie liep van juli 2006 tot juni 2015. Vanwege de veiligheid heeft op het contract volgens het ziekenhuis altijd strikte geheimhouding berust.

Volgens de journalisten zou het ministerie echter jarenlang te veel hebben betaald voor de heroïne. Dat zou mede blijken uit een document waarin ambtenaren schrijven dat de kostprijsontwikkeling van heroïne 'aan de aandacht van het ministerie van VWS is (...) ontsnapt'. Vanaf 2013 zou het ministerie wel een tariefverlaging van 22 procent hebben bedongen.

Voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis bevestigt in een reactie dat de heroïne-bv van het ziekenhuis jaarlijks meer dan een miljoen winst maakte. Ze schat dat in 2011 rond de 5 miljoen van het eigen vermogen van het ziekenhuis afkomstig was van de bv. Of te veel is betaald door het ministerie, zegt ze niet te weten. 'Ik ken de afspraken met VWS niet.'

Tweede Kamer wil opheldering

Volgens haar werden de zaken geregeld door ziekenhuisapotheker Jos Beijnen, tevens hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. 'Het bleef onder zijn beheer', zegt Erbudak. 'Ik weet niet wat hij met het geld deed. Hij beschouwde het als van hem.'

Beijnen was donderdag niet via de universiteit of per e-mail te bereiken voor commentaar.

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Schippers van VWS. Saillant detail is dat de echtgenoot van Schippers een jaar in het Slotervaartziekenhuis werkte. Volgens Erbudak had hij er niets mee te maken. 'Die was hier niet bij betrokken. Hij wist er ook niets van.'

Erbudak werd in 2013 bij het Slotervaartziekenhuis ontslagen vanwege diverse conflicten. Zo zou ze volgens de rechter grote geldbedragen aan het ziekenhuis hebben onttrokken ten faveure van haarzelf, haar vennootschappen en haar kinderen. In een verder verleden werd ze veroordeeld voor leiding geven aan een criminele organisatie en belastingontduiking.

Het ministerie van VWS wilde niet reageren.

Jos Beijnen van het Slotervaartziekenhuis Beeld anp
Jos Beijnen van het SlotervaartziekenhuisBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden