Amsterdams Vossiusgymnasium in verzet tegen fusie met twee andere scholen Klas 3C vreest kinderen 'snollenschool'

Het Amsterdamse Vossiusgymnasium vreest 'een dolkstoot in de rug van zijn eigen bestuur, het stadsdeel Zuid'. Net als andere categorale gymnasia moet het Vossius opgaan in een brede scholengemeenschap....

Van onze verslaggeefster

Xandra van Gelder

AMSTERDAM

De deelraad wil de drie openbare scholengemeenschappen uit Amsterdam-Zuid, het Vossius, de Gerrit van der Veen en het Spinozalyceum, onderbrengen op één plaats. De scholen hebben nu nog allemaal een eigen gebouw.

Maandagmorgen pleitten leerlingen en docenten bij het bestuur van de deelraad voor het behoud van hun eigen gebouw. Op de trappen van het deelraadkantoor gaven de docenten een openbare les. Op de tweede verdieping kreeg deelraadvoorzitter Ronteltap een petitie. Een leerling bood de uitslag van een referendum aan. Slechts vijf scholieren zijn voor een fusie, de rest is tegen. 'Zijn er maar vijf onafhankelijke geesten?', vroeg Ronteltap. 'Dat valt me tegen van zo'n gymnasium.'

Volgens de leerlingen van klas 3C zijn die vijf niet eens echt voor. 'Een of andere sukkel riep: ''Die fusie is cool'',' vertelt Myrthe Kusse. 'Toen waren zijn vrienden ook voor. Hij is gewoon een nerd.' Klas 3C is wel tegen. Onderwijskundige motieven spelen geen rol, het zijn de kinderen van de Gerrit van der Veen die zij vrezen.

'Nu is het een heel gezellige school, je weet niet wat er gebeurt als die kinderen van die snollenschool erbij komen', huivert Julia Meijer. 'Schooiers zitten er op de Gerrit van der Veen', vult Ivo Noorlander aan. 'Heb je ze wel eens gezien, ze zijn zo ordinair.'

De deelraad is voor een fusie omdat het ministerie geld geeft voor schoolvergroting. Bovendien is de exploitatie van het gebouw van het Vossius te duur. De tekorten wil het Vossius zelf overnemen. Uit een enquête bleek dat bijna alle ouders van de 480 leerlingen jaarlijks tweehonderd gulden willen betalen. Dat is genoeg om het gebouw van te onderhouden.

VVD'er Ronteltap wil het Vossius best in zijn eigen gebouw laten als de school voldoende geld heeft, maar van een vrijwillige ouderbijdrage is hij geen voorstander. 'Dat zou een te hoge drempel kunnen zijn voor kinderen die naar die school willen.' Hij is niet tegen het behoud van de school. 'Het is niet zo dat wij die eliteschool kwijt willen. Integendeel, maar het moet wel allemaal betaalbaar blijven.'

Docenten van Vossius vrezen dat een samengaan van scholen met zulke verschillende onderwijskundige principes onmogelijk is. Als de drie scholen bij elkaar komen, zal de kleinste zeker het onderspit delven. Hoewel de deelraad belooft dat de scholen elk een eigen apart onderkomen zullen krijgen, heeft het Vossius weinig vertrouwen in de toezeggingen.

Het Vossius gaat op zoek naar geld. De school is zelfs van plan sponsors te zoeken. Er is ook een comité van beroemde Nederlanders dat het Vossius steunt in de strijd tegen de fusie. Onder andere Hella Haasse, Rudy Kousbroek, Jan Blokker en Hélène Nolthenius vragen de deelraad het Vossius te sparen. Vanmorgenneemt het bestuur een besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden