Amsterdams roulette

Levenspartners die trouwen op huwelijkse voorwaarden, leven voor het recht niet in gemeenschap van goederen. Als zij tijdens het huwelijk geld sparen adviseert de notaris vaak dit samen te delen....

EWOUD LIETAERT PEERBOLTE

Volgens dit beding maken de partners jaarlijks een verdeling van wat zij overhouden uit hun inkomens. Zo kan ook de minder verdienende partner delen in de besparingen. Deze zogenoemde verrekening moet wel gebeuren binnen zes of twaalf maanden na 31 december. Anders vervalt het recht op een deel van het spaargeld.

Niemand met een normaal huwelijk maakt zulke verrekeningen. Zeker de financieel zwakkere echtgenoot zal de rijkere partner niet snel boven de oliebollen aanschieten: o ja, die verrekening. De notariële mandarijnenformule is in de praktijk dan ook een lege huls.

Gemakshalve sloot de rechter zich meestal aan bij de notariële fictie. Nooit verrekend? Dan ook geen rechten. Partners die bij echtscheiding alsnog wilden verrekenen, kregen nul op het rekest. Maar twee jaar geleden vond de rechter ineens wel dat partners ook na het verstrijken van de termijn konden verrekenen.

De rechtspraak geeft enige duidelijkheid over de vraag wat er precies moet worden verdeeld. Behalve de spaarcenten eist de rechter ook verrekening van huis, auto, kunstcollectie, antieke meubelen en vermogenswinst op beleggingen - tenzij zulke bezittingen aantoonbaar niet met tijdens het huwelijk gespaard geld zijn aangeschaft, maar, zeg, uit een erfenis stammen. Vermogensinkomsten uit die erfenis moeten de partners weer wel verrekenen. Onzeker is of, en zo ja in hoeverre, zij schulden en verliezen uit onderneming moeten verrekenen.

Echt duidelijk is maar één ding, zo blijkt uit de rechterlijke uitspraken van de laatste twee jaar: het Amsterdamse verrekenbeding biedt minder zekerheid dan de roulette. De domheid van de notaris is het brood van de advocaat, verzucht een commentator. Gelukkig zijn er ook intelligente notarissen, die goede alternatieven hebben bedacht.

Ewoud Lietaert Peerbolte

De auteur is fiscaal jurist en uitgever.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden