Amsterdams raadslid stapt zelf op de taxi

Terwijl de spanningen in de Amsterdamse taxiwereld weer oplopen, is gemeenteraadslid G. van Oudenallen van Mokum Mobiel een eigen taxibedrijf begonnen....

Van Oudenallen wil 'om persoonlijke redenen' geen commentaar geven op de gevolgen die haar nieuwe bedrijf heeft voor haar optreden in de eenmansfractie van Mokum Mobiel. Wel heeft ze bij andere raadsleden gepolst of ze zich schuldig maakt aan belangenverstrengeling. Op het stadhuis heerst wat ergernis over het feit dat ze met haar taxi, compleet met daklicht van TaxiDirekt, naar de vergaderingen komt.

Volgens haar zakenpartner S. van Wensen heeft Van Oudenallen nog niet besloten of ze zich ook in de toekomst in de gemeenteraad zal uitspreken over het gevoelige taxidossier. Van Oudenallen klaagde onlangs over het gebrek aan politie-inzet ter bescherming van TaxiDirekt.

Vorige week werd in Amsterdam bekend dat Van Oudenallen ervaring opdeed als taxichauffeur. Dat gebeurde nadat twee chauffeurs van TCA een collega van TaxiDirekt op het Rembrandtplein hadden klemgereden. Het raadslid van Mokum Mobiel was hier getuige van en bemoeide zich ermee.

De fractievoorzitters van Pvda, VVD en GroenLinks, de grootste partijen in de gemeenteraad, vinden het politiek niet handig van Van Oudenallen om juist nu een taxibedrijf te beginnen. Formeel is er geen beletsel.

H. Hofmeijer van GroenLinks meent dat de bijdragen van Van Oudenallen in de discussies over het taxiwezen voortaan moeten worden genegeerd. Volgens haar is het raadslid van Mokum Mobiel haar onafhankelijkheid kwijt. 'Op het moment dat ze beter onafhankelijk kan blijven, steekt zij zich in het wespennest en kiest voor TaxiDirekt. Als ze verstandig is, houdt ze zich gedeisd.'

TaxiDirekt-directeur F. Schoon noemt het eervol dat een raadslid zaken wil doen met hem. Volgens hem is het gunstig dat in de politiek kennis over de taxiwereld uit de eerste hand aanwezig is.

Anderzijds noemt hij het een nadeel dat Van Oudenallen belanghebbende is en moet passen voor 'dubbele petten'.

TCA-directeur D. Grijpink stelt dat vanwege conflicterende belangen het raadslid Van Oudenallen geen taxibedrijf kan leiden. Verder maakt hij zich er niet druk om: hij denkt dat het niet meer is dan een publiciteitsstuntje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden