nieuwstoerisme

Amsterdams offensief tegen toeristen: in sommige wijken verbod op AirBNB's en vergunningen voor ‘gewone’ B&B’s

De gemeente Amsterdam begint een nieuw offensief tegen toeristen in woonwijken. In sommige buurten zal, zoals de gemeenteraad al eerder vroeg, worden bekeken of een verbod kan worden uitgevaardigd op woningverhuur via platforms als AirBNB en Booking. Voor de gewone bed & breakfastbedrijven komt een vergunningstelsel, waarbij per wijk een beperkt aantal vergunningen wordt afgegeven.

Toeristen op de Wallen in Amsterdam. Het is één van de buurten waar de gemeente het aantal AirBNB-adressen wil terugdingen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Woonwethouder Laurens Ivens komt ook met plannen die Amsterdamse jongeren meer kansen moeten geven op de woningmarkt. Wie langer dan zes jaar in de stad woont, krijgt voorrang bij jongerenwoningen. Ook zorg- en onderwijspersoneel kan op voorrang rekenen. Het plan dat vandaag is gepubliceerd, wordt eerst nog onderworpen aan een inspraakronde en de gemeenteraad heeft het laatste woord.

De verdergaande regulering die Ivens voorstelt is bedoeld om ‘de gekte op de woningmarkt’ tegen te gaan. Die ‘gekte’ is tweeledig. Woonruimte is erg schaars in Amsterdam en daardoor heel duur. In Groot-Amsterdam is een woningtekort van 5,4 procent, het op één na hoogste in Nederland. Aan dat probleem lijken de nieuwe regels weinig te veranderen. Behalve dan voor de jongeren en onderwijs- en zorgpersoneel.

Overlast

Het andere deel van de ‘gekte’ betreft het snel veranderende gebruik van woningen. Platforms als AirBNB hebben een grote vlucht genomen. Ook de ‘gewone’ bed & breakfast is populair. Daarnaast worden steeds meer woningen verhuurd aan meerdere kamerbewoners, vaak studenten. Al deze groepen hebben een ander levensritme en -stijl, oftewel: ze veroorzaken vaak (geluids-)overlast.

Om de leefbaarheid in buurten te beschermen, wil Ivens dat gebruik terugdringen. De gewone bed & breakfast wordt gebonden aan een vergunning, die alleen wordt verstrekt aan eigenaar-bewoners die een deel van hun woning verhuren. Per wijk wordt een beperkt aantal vergunningen verstrekt, die indien nodig bij loting worden verdeeld.

De verhuur via AirBNB-achtigen, een veel groter aantal woningen, kan op deze manier niet worden gereguleerd. De gemeenteraad in Amsterdam heeft zich al uitgesproken om dit probleem aan te pakken met een gebiedsverbod in de wijken Kinkerbuurt, de Wallen en de Haarlemmerbuurt. Ivens denkt dat dat juridisch mogelijk is, maar moet dan eerst vaststellen in welke buurten de leefbaarheid hieronder duidelijk te lijden heeft. Het ‘verkameren’ van woningen wil Ivens aan quota binden, per buurt en per gebouw.

‘Toeristen gaan naar Zaanstad’

Hans Onno van den Berg van Amsterdam Gastvrij, een organisatie van bed & breakfast exploitanten en AirBNB-verhuurders, vindt dat Amsterdam de plank finaal mis slaat. ‘Mensen met een b&b onttrekken geen woonruimte. En ze veroorzaken ook niet de problemen van drukte in de stad. Er zijn 4.500 b&b’s, inclusief die via platforms. Als dat er minder worden, gaan er meer mensen naar hotels, en daar stijgen de prijzen. Of mensen gaan naar Zaanstad en komen van daar naar Amsterdam. Het haalt niets uit.’

Volgens hem zijn er maar vier buurten in Amsterdam waar wordt geklaagd over de leefbaarheid, en dat zijn de grote uitgaansbuurten zoals Leidseplein en Rembrandtplein. ‘Maar ook zonder b&b’s zitten daar mensen, want de meeste bezoekers komen uit Amsterdam en omstreken.’ Hij hekelt het Amsterdamse bestuur. ‘Ze hebben net het hoofdbureau van het European Medicine Agency naar de stad gehaald. Dat trekt duizend mensen die allemaal een woning zoeken. Dát is het probleem.’

Hoe Amsterdam dreigt te bezwijken onder de rolkoffertoeristen

Het zo sociale Airbnb blijkt de kloof tussen arm en rijk juist te vergroten. Verhuurders verdienen goud geld, maar onttrekken huurwoningen aan de markt. Hoe de rolkoffers de stad ontwrichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden