Amsterdams jaarverslag doet stof opwaaien: van fraude verdachte ambtenaar op cover

De voorpagina van het Sociaal Jaarverslag van de gemeente Amsterdam is doorgaans geen publicatie waar de hartslag van plaatselijke volksvertegenwoordigers ook maar een fractie van omhoog gaat. Totdat zij deze week de editie van 2016 in hun postvakje vonden.

De Amsterdamse gemeenteraad.Beeld anp

Onder de zes gemeenteambtenaren die de lezer vanaf de cover vriendelijk glimlachend aankijken staat namelijk niemand minder dan Saadia A. T. Saadia is de van fraude verdachte 'programmamedewerker radicalisering en polarisatie' over wie burgemeester Eberhard van der Laan vorige week in een brief berichtte dat zij 'strafontslag' heeft gekregen. Uit intern onderzoek is gebleken dat zij haar geliefde inhuurde om klussen te doen voor de gemeente. Zij meldde de affaire nooit aan haar superieuren. Ze zou zelfs namens haar geliefde een offerte aan de gemeente hebben opgesteld en later aangepast.

In het kielzog van die verdenking berichtten verschillende media over de 'gesloten cultuur' binnen de antiradicaliseringsclub waar Saadia de spil in zou zijn. 'Er bestond al langer onvrede over de aansturing van het team radicalisering en polarisatie', schrijft Van der Laan erover. Met Saadia werden daarom onder meer zes gesprekken gevoerd en zij zou een coach toegewezen hebben gekregen. Vandaag wacht de burgemeester een pittig debat over de maatregelen die hij heeft genomen om het disfunctioneren van zo'n wezenlijke afdeling aan te pakken.

Extra pijnlijk dus dat Saadia in het Sociaal Jaarverslag nog als modelambtenaar in de etalage wordt gezet. Binnenin mogen zij en haar collega in een interview bovendien nog eens in geruststellend bedoelde oneliners uitleggen hoe lekker zij bezig zijn: 'Onze aanpak berust op drie pijlers: beschermen, verbinden en inzet op risico's.'

'Die cover was een ongelukkig toeval', zegt een woordvoerder van de gemeente. Het jaarverslag stond al in mei online en het zou geschiedsvervalsing zijn om dat nu achteraf recht te poetsen. Dat het deze week ook nog eens in gedrukte vorm bij alle raadsleden in het postvakje viel, komt doordat het binnenkort officieel in de gemeenteraad wordt behandeld. 'Dat is de gebruikelijke gang van zaken.'

'Een erg stom bedrijfsongeluk', zegt ook Diederik Boomsma, voorzitter en enig lid van de CDA-fractie in de hoofdstad. Intussen ziet hij het jaarverslag wel als een relevant document voor het debat van vandaag. 'Saadia en haar collega zeggen er bijvoorbeeld in dat religie voor hen geen aanwijzing is dat een jongen radicaliseert, de radicale islam zou slechts een 'window of opportunity' zijn uit sociaal isolement.' Boomsma is bang dat daardoor de afgelopen jaren belangrijke signalen van radicalisering zijn gemist. 'Een jongen die ineens een baard laat groeien en zijn vader begint aan te spreken dat hij niet recht genoeg in de leer is, bijvoorbeeld.'

Het CDA is lang niet de enige partij die de kwestie 'zeer zorgelijk' noemt. D66 heeft bijvoorbeeld 'een hoop vraagtekens' en wil vandaag van de burgemeester meer zekerheid over zijn mededeling dat er 'geen indicaties zijn' dat de besloten cultuur bij de antiradicaliseringsclub negatieve gevolgen heeft voor 'het inhoudelijke werk'.

Lees verder

'Het is een heksenjacht, een Marokkanenjacht'
Al twintig jaar is Fatima Elatik politiek actief en vaak trok ze de aandacht naar zich toe - niet altijd op een manier die ze zelf uitkoos. Nu wordt ze in verband gebracht met een fraudeonderzoek bij de gemeente Amsterdam - naar iemand anders, wel te verstaan. Hoe het is om middelpunt van een netwerk te zijn (+).

Loyaliteit boven kwaliteit
Volgens berichten die eerder deze maand verschenen zou in Saadia A.-T.'s netwerk loyaliteit boven kwaliteit gaan. Daardoor zou de gemeente de afgelopen jaren belangrijke signalen van radicalisering hebben gemist. De Amsterdamse gemeenteraad van Amsterdam wil zo snel mogelijk opheldering van burgemeester Eberhard van der Laan over de aanpak en preventie van radicalisering.

Hoe de rechterhand van Van der Laan van de strijd tegen radicalisering een vriendendienst maakte
Saadia A.-T. klom op tot de rechterhand van burgemeester Van der Laan op het gebied van radicalisering. Nu wordt zij beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Wie is zij? En wat is er in Amsterdam mis bij de strijd tegen radicalisering?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden